Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Ekonomika eurozóny aj EÚ v 1. štvrťroku vzrástla o 0,3 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

V predchádzajúcom 4. štvrťroku 2023 sa hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny znížil o 0,1 % a v EÚ zostal stabilný.

Luxemburg 30. apríla (TASR) - Ekonomika eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ) v 1. štvrťroku v medzikvartálnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy vzrástla zhodne o 0,3 %. V predchádzajúcom 4. štvrťroku 2023 sa hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny po revízii znížil o 0,1 % a v EÚ zostal stabilný. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov, ktoré v utorok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Údaje z eurozóny za 4. štvrťrok boli revidované smerom nadol z predchádzajúceho nulového rastu, čo znamená, že eurozóna bola v druhej polovici 2023 v technickej recesii.

V 1. štvrťroku 2024 však región, ktorý zaviedol euro, dosiahol najrýchlejší medzikvartálny rast HDP od 3. štvrťroka 2022. Prekonal aj odhady analytikov, ktorí mu predpovedali v prvých troch mesiacoch roka len veľmi miernu expanziu o 0,1 %.

V medziročnom porovnaní sa HDP v 1. štvrťroku 2024 zvýšil v eurozóne o 0,4 % po náraste o 0,1 % v predchádzajúcich troch mesiacoch a v EÚ stúpol o 0,5 % (o 0,2 % vo 4. štvrťroku).

Spomedzi členských štátov bloku, ktorých údaje má Eurostat k dispozícii, najväčší medzikvartálny rast zaznamenalo v 1. štvrťroku Írsko (1,1 %), po ktorom nasledovali Lotyšsko, Litva a Maďarsko (vo všetkých 0,8 %). Švédsko ako jediný členský štát vykázalo pokles HDP o 0,1 %.

Pokiaľ ide o najväčšie ekonomiky eurozóny, v 1. štvrťroku vzrástol HDP Nemecka aj Francúzska medzikvartálne o 0,2 %, HDP Talianska o 0,3 % a Španielska o 0,7 %.

Medziročne sa zvýšil výkon ekonomiky v deviatich štátoch bloku a v štyroch klesol.