Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ekonomika Francúzska rástla výraznejšie, deficit rozpočtu je minime

Paríž vrátil časť nábrežia Seiny chodcom - a práve včas, aby si tam mohli užiť leto. Starosta francúzskej metropoly Bertrand Delanoe v stredu 19. júna 2013 slávnostne sprístupnil 2,3 kilometra dlhý úsek medzi mostmi Royal a Alma na ľavom brehu rieky. Predtým to bola cesta s rušnou premávkou, teraz pešia zóna s oslobodzujúcimi možnosťami, ako sú športové aktivity, návštevy reštaurácií či plávajúcej záhrady, pikniky a zábava v areáli pre deti. Foto: TASR/AP

Údaj potvrdil štatistický úrad Insee. Úrad tak urobil tesne po tom, ako v prvom odhade zverejnil, že rozpočtový deficit Francúzska klesol v roku 2018 na 2,5 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Paríž 26. marca (TASR) - Francúzska ekonomika vzrástla vlani o niečo výraznejšie, než sa pôvodne predpokladalo a rozpočtový deficit klesol na 12-ročné minimum. Uviedol to v utorok francúzsky minister pre rozpočet Gerald Darmanin. Krátko po jeho vyjadreniach potvrdil údaje o vývoji ekonomiky aj štatistický úrad.

"Pôvodne sme na rok 2018 očakávali rast ekonomiky na úrovni 1,5 %. Rast však podľa všetkého dosiahol 1,6 %," povedal Darmanin pre rozhlasovú stanicu RTL. Následne údaj potvrdil štatistický úrad Insee.

Úrad tak urobil tesne po tom, ako v prvom odhade zverejnil, že rozpočtový deficit Francúzska klesol v roku 2018 na 2,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). To je najnižšia hodnota deficitu od roku 2006. V roku 2017 predstavoval rozpočtový schodok Francúzska 2,8 % HDP. Deficit za rok 2018 bol zároveň nižší než predpokladala vláda. Jej odhad poukazoval na rozpočtový schodok za daný rok na úrovni 2,7 % HDP. Verejný dlh krajiny sa stabilizoval a dosiahol 98,4 % HDP, dodal Insee.