Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ekonomika v tomto roku vzrastie o 2,5 %, rizikom je dlhová kríza

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa analytikov rezortu financií vznikne v tomto roku vyše 5600 pracovných miest, čo predstavuje rast zamestnanosti o 0,3 %.

Bratislava 15. júna (TASR) - Slovenská ekonomika by mala v tomto roku vzrásť o 2,5 %.

Odhaduje to Ministerstvo financií (MF) SR vo svojej aktuálnej makroekonomickej prognóze, v ktorej zvýšilo svoje očakávania z februárovej prognózy výrazne o 1,4 percentuálneho bodu (p.b.) a mierne navýšilo aj svoj marcový "flash" odhad 2,3 %.

"Štruktúra ekonomického rastu však bude mať malý vplyv na daňové príjmy, keďže rast bude naďalej ťahaný predovšetkým zahraničným obchodom. Trh práce a spotreba domácností by sa mali oživovať až postupne," konštatuje v komentári k novej prognóze Inštitút finančnej politiky (IFP) ministerstva financií.

V budúcom roku predpokladá MF rast hrubého domáceho produktu (HDP) na úrovni 2,6 %, pričom v tejto prognóze zahŕňa už aj konsolidačné opatrenia potrebné na zníženie deficitu verejných financií pod 3 % HDP. IFP však upozorňuje, že neistota okolo dlhovej krízy v eurozóne zvýšila negatívne riziká prognózy.

Tu bude player



Podľa analytikov rezortu financií vznikne v tomto roku vyše 5600 pracovných miest, čo predstavuje rast zamestnanosti o 0,3 %. Nebude to však znamenať pokles nezamestnanosti, ktorá by mala tento rok naopak vzrásť na 13,9 %. Klesať by mala začať od roku 2013, postupne na úroveň 13,2 % v roku 2015.

Priemerná hodnota nominálnej mzdy v tomto roku dosiahne hodnotu 811 eur, čo by malo byť o 25,1 eura viac ako vlani. "V roku 2012 očakávame rast cien o 3,5 %, čo je však menej ako v roku 2011, kedy inflácia stúpla o takmer 4 %," avizuje rezort financií. V roku 2013 očakáva vyššiu spotrebu domácností o 1,4 % a pokles nezamestnanosti na 13,7 %.