Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Kurz eura sa dostal pod tlak. Klesol až na 1,2320 USD/EUR

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pod najväčší tlak sa spomedzi dôležitých mien dostala švédska koruna, ktorej kurz voči doláru padol o vyše 1 %.

Frankfurt nad Mohanom 20. februára (TASR) - Spoločná európska mena sa v utorok dostala pod tlak. Jej kurz padol až na 1,2320 USD/EUR. Euro neskôr zmazalo časť strát a neskoro popoludní sa predávalo po 1,2345 USD, čo bolo približne o pol centa menej než v ázijskom obchodovaní.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok napoludnie referenčný kurz na 1,2340 (v pondelok: 1,2410) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8104 (0,8058) eura.

Kurz eura sa v piatok (16. 2.) dostal na najvyššiu úroveň za 3 roky. Odvtedy klesol približne o 2 centy. Experti to považujú za reakciu, ktorej motorom je posilňovanie amerického dolára. Aj v utorok si dolár polepšil voči mnohým menám, nielen voči euru. Trh to vysvetľuje napríklad nárastom úrokových sadzieb na kapitálovom trhu v USA, čo zvyšuje atraktivitu dolára.

Pod najväčší tlak sa spomedzi dôležitých mien dostala švédska koruna, ktorej kurz voči doláru padol o vyše 1 %. Experti to vysvetľujú slabými inflačnými číslami, ktoré utlmili očakávania, že švédska centrálna banka čoskoro zvýši úrokové sadzby.