Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Pre dlhovú krízu euro dnes opäť oslabilo

Foto: TASR/AP

O uvoľnenie na trhoch sa nepostarala ani úspešná aukcia talianskych dlhopisov. Tretia najväčšia ekonomika eurozóny si dnes dokázala požičať za najpriaznivejších podmienok za ostatného 1,5 roka.

Frankfurt nad Mohanom 27. februára (TASR) - Spoločná európska mena dnes prišla o svoje zisky z konca minulého týždňa. Popoludní sa predávala po 1,3395 USD, čo je približne o pol centa menej ako dnes ráno. Podľa devízových obchodníkov je za oslabením eura zhoršenie nálady na akciových trhoch.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,3388 (v piatok: 1,3412) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7469 (0,7456) eura.

"Na euro malo dnes negatívny vplyv zvýšenie rizikovej averzie investorov," uviedol devízový expert krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) Ulrich Wortberg. Rovnako klesli rizikovejšie aktíva, ako sú akcie alebo komodity.

Príčinou zhoršenie nálady na trhoch je opäť európska dlhová kríza, predovšetkým otázka týkajúca sa navýšenia eurovalu. Predovšetkým Nemecko odmieta navýšenie prostriedkov v stálom Európskom stabilizačnom mechanizme (ESM), ktorý vznikne v lete. Naopak, USA a Medzinárodný menový fond (MMF) dôrazne požadujú jeho posilnenie.

V tejto situácii sa o uvoľnenie nepostarala ani úspešná aukcia talianskych dlhopisov. Tretia najväčšia ekonomika eurozóny si dnes dokázala požičať za najpriaznivejších podmienok za ostatného 1,5 roka. To signalizuje, že výnosy dlhopisov krajín menovej únie pokračujú v poklese. Podľa expertov je príčinou vysoká likvidita komerčných bánk, ktorú majú vďaka ECB. Na konci roka 2011 dostali finančné domy od ECB 3-ročné úvery v celkovej hodnote takmer 490 miliárd eur. Časť z týchto peňazí smeruje práve do dlhopisov.