Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Európske firmy žiadajú prísnejšiu reguláciu internetových gigantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Skupina európskych technologických firiem napísala list adresovaný ministrom EÚ, aby sprísnili návrh na reguláciu online platforiem, ktoré pôsobia ako sprostredkovatelia medzi zákazníkmi a firmami.

Londýn 25. septembra (TASR) - Európske technologické firmy požadujú od vlád členských krajín Európskej únie (EÚ), aby sprísnili návrhy legislatívy týkajúcej sa boja s nekalými praktikami amerických gigantov, ako sú Apple, Google alebo Amazon.

Skupina európskych technologických firiem napísala list adresovaný ministrom EÚ, aby sprísnili návrh na reguláciu online platforiem, ktoré pôsobia ako sprostredkovatelia medzi zákazníkmi a firmami. Podľa listu aktuálne navrhovaná regulácia je nedostatočná, aby zabezpečila, že dominantné technologické spoločnosti nebudú používať praktiky "posilňujúce ich privilegované postavenie".

List, medzi ktorého signatármi boli napríklad šéf Spotify Daniel Ek alebo šéf Deezeru Hans-Holger Albrecht, bol poslaný v pondelok (24. 9.) ministrom EÚ pre konkurenciu a obchod. List takisto podpísali cestovné portály, firmy z oblasti digitálnych médií rovnako ako obchodné zväzy, ako European Publishers Council a European Game Developers Foundation. Európsky firmy v ňom obviňujú technologických gigantov, že majú "neprimeranú vyjednávaniu moc" a že zneužívajú svoje "privilegované postavenie, aby sa stali strážcami dverí k digitálnej ekonomike".

Aktuálny návrh EÚ sa snaží zvýšiť transparentnosť, ako platformy narábajú s menšími firmami vrátane objasnenia, ako sú zoradené vo výsledkoch vyhľadávania. Skupina firiem podpísaných pod listom však tvrdí, že navrhovaná regulácia je nedostatočná. "Zdôrazňujeme, že samotná transparentnosť nepovedie vyváženiu vzťahu medzi platformami a firmami, ktoré sú od nich závislé," uvádza sa v liste. Firmy sa sťažujú, že technologickí giganti využívajú svoje platformy a uprednostňujú vlastné služby pred službami konkurentov a nútia firmy, aby používali ich zúčtovacie systémy, ktoré majú nadmerné poplatky.