Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Eurozóna chce zvýšiť kapacitu trvalého eurovalu na 2 bilióny eur

Ilustračné foto Foto: TASR

Plány hodnotí pozitívne dokonca aj Nemecko, ich rýchle schválenie tentoraz brzdí Fínsko.

Hamburg 23. septembra (TASR) - Krajiny eurozóny chcú výrazne zvýšiť kapacitu trvalého eurovalu, tvrdí nemecký týždenník Der Spiegel.

Podľa informácií týždenníka by Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS) mal mať v krajnom prípade k dispozícii vyše 2 bilióny eur, čo je štvornásobok v porovnaní s dohodnutou kapacitou. Dokonca aj nemecký minister financií Wolfgang Schäuble vidí možnosť presadenia tohto plánu pozitívne.

Úverová kapacita eurovalu by sa mala štvornásobne zvýšiť preto, aby mal dostatok prostriedkov aj na záchranu veľkých krajín eurozóny, ako sú Španielsko a Taliansko.

Schválenie brzdí Fínsko

Pri zvýšení úverovej kapacity EMS by mali pomôcť aj súkromní investori, ktorých riziko by sa pri investovaní cez fond výrazne znížilo. Podľa týždenníka Der Spiegel sa o navýšení kapacity fondu v súčasnosti rokuje v Bruseli. Plány hodnotí pozitívne dokonca aj Nemecko, ich rýchle schválenie tentoraz brzdí Fínsko. Podľa Fínov by bolo navýšenie prostriedkov v eurovale zásahom do zmluvy o EMS, a preto by ho musel schváliť aj parlament.

Nemecké ministerstvo financií uviedlo, že aj v prípade navýšenia kapacity EMS zostanú záruky Nemecka na úrovni maximálne 190 miliárd eur. Podľa rozhodnutia nemeckého ústavného súdu je navýšenie záruk možné len so súhlasom zástupcov Nemecka v grémiách EMS.

EMS vznikol, aby zabezpečil stabilitu eura a pomohol krajinám eurozóny, ktoré sa ocitnú v problémoch, predovšetkým v prípade, ak majú problémy so získavaním peňazí na trhu, pretože úročenie ich dlhu je vysoké.