Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Farmári vyrazili na traktoroch z Michaloviec do Bratislavy

Na snímke štart protestu farmárov 18. júna 2018 v Michalovciach. Farmári sa na svojich poľnohospodárskych strojoch rozhodli na protestnú jazdu z Michaloviec do Bratislavy, kde budú protestovať za lepšie podmienky v poľnohospodárstve. Foto: TASR - Roman Hanc

Protestnou jazdou chcú farmári apelovať na urýchlené riešenie ich roky sa vlečúcich problémov, ktoré spísali v Košickej výzve.

Michalovce 18. júna (TASR) – Farmári vyrazili v pondelok ráno na traktoroch z Michaloviec do Bratislavy, kde chcú upozorniť na svoje problémy. Po trase sa k nim majú na strojoch pridať aj ďalší protestujúci. Do hlavného mesta by mali doraziť v utorok (19.6.) približne o 19.00 h.



"Uplynulo 100 dní od prevalenia kauzy, takže pociťujeme, že sa zatiaľ nič podstatné neudialo, nejaké zmeny v pôdohospodárstve, takže ideme do Bratislavy na dialóg," uviedol pre TASR Patrik Magdoško zastupujúci Iniciatívu poľnohospodárov, ktorá zastrešuje malých a stredných farmárov z celého Slovenska, s tým, že doteraz k nemu nedošlo.

Takúto formu protestu zvolili preto, že už inú možnosť nevidia. "Musia vidieť, že už je to ozaj existenčný problém farmárov a poľnohospodárov. Teraz je to problém reformy poľnohospodárstva. My nejdeme kvôli sebe, ale kvôli všetkým," zdôraznil. Na otázku či sú tam vítaní, odpovedal, že uvidia. Ľudia však podľa neho túto iniciatívu vnímajú pozitívne, podporujú ich v tom.



Do hlavného mesta by mali dôjsť v utorok približne o 19.00 h. "Uvidíme, podľa stavu na cestách, aká bude situácia, aká bude koordinácia s políciou, takže všetko záleží od toho," vysvetlil. V stredu (20.6.) chcú okrem iného navštíviť parlament a hlavné body v meste.

Počas cesty na západ sa k nim podľa Magdoška budú farmári pripájať, ale aj odpájať. "Nie všetci idú až na Bratislavu, ale prejdú s nami len kus cesty na znak solidarity," spomenul s tým, že z každého regiónu, napríklad Zemplína, Abova či Spiša dôjdu zástupcovia až priamo do hlavného mesta. Spomenul, že na minulom proteste bolo 550 strojov. "Išlo o lokálny protest," podotkol s tým, že teraz ide o celoslovenskú akciu. "Očakávame okolo 200 až 250 strojov," vyčíslil.

Z Michaloviec smerujú na Košice, Rimavskú Sobotu, Lučenec, v Detve prespia. "Na druhý deň sa k nám pripájajú Zvolen, Krupina, Banská Bystrica, v Zlatých Moravciach sa pripájajú chlapci z Levíc a ideme na Nitru, kde sa k nám pripoja zo Šiah a Galanty a smerujeme na Bratislavu," priblížil trasu Magdoško.

Protestnou jazdou chcú farmári apelovať na urýchlené riešenie ich roky sa vlečúcich problémov, ktoré spísali v Košickej výzve. Z nej považujú za kľúčové vytvorenie špecializovaného vyšetrovacieho tímu, ktorý prešetrí prípady utláčaných farmárov, ďalej zabezpečenie toho, aby Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vyplácala dotáciu len subjektu, ktorý má k pôde právny vzťah. Za kľúčové považujú tiež vytvorenie korektných a transparentných pravidiel prideľovania pôdy. Počas protestu budú tiež upozorňovať na dôležitosť malých a stredných farmárov.