Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

R. FICO: SR chce aktívne bojovať proti daňovým únikom a daňovým rajom

Na snímke francúzsky prezident Francois Hollande (vpravo) a premiér SR Robert Fico (uprostred) počas stretnutia v rámci pracovnej návštevy predsedu vlády SR vo Francúzsku v Paríži vo štvrtok 11. apríla 2013. Foto: TASR/Michal Svítok

Premiér je na pracovnej návšteve Francúzska. Dopoludnia sa stretol so svojím partnerom Jean-Marcom Ayraultom.

Paríž 11. apríla (TASR) - Slovensko víta iniciatívu francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda zameranej na boj proti daňovým únikom a daňovým rajom. "SR bude aktívna v týchto témach nielen na národnej úrovni, ale chce byť súčasťou všetkých rozumných medzinárodných iniciatív v tomto duchu," vyhlásil po dnešnom stretnutí s najvyšším ústavným činiteľom Francúzska premiér Robert Fico.

Rovnaký názor majú aj na využitie voľných zdrojov v rámci európskych fondov, ktoré by mali smerovať na podporu hospodárskeho rastu a vytváranie nových pracovných miest. "Nemôžeme dovoliť, aby sa z čisto formálnych dôvodov nevyčerpali zdroje v rozpočte EÚ na roky 2007 až 2013," podotkol s tým, že v pondelok (8.4.) v Bruseli požadoval od Európskej komisie podstatne väčšiu mieru flexibility pri využívaní európskych fondov.

Obaja sa zhodujú v otázke konsolidácie verejných financií, ktorá nemôže ísť na úkor hospodárskeho rastu a vytvárania nových pracovných miest. "Konsolidácia nemôže smerovať len k číslam, musí ísť ruka v ruke aj s opatreniami, ktoré budú garantovať udržateľný hospodársky rast a pokles nezamestnanosti," uviedol Fico. Preto víta myšlienku, že európski lídri, ktorí majú na danú vec rovnaký názor, budú v tomto duchu vyvíjať príslušné iniciatívy na pôde EU.

Hollande, ktorý sa v Paríži stretol s Ficom už druhýkrát v priebehu roka, prijal pozvanie na návštevu Slovenska. "Bude to ďalším momentom dynamizácie slovensko-francúzskych vzťahov," konštatoval Fico. Francúzsky prezident by mal zavítať do Bratislavy v druhej polovice tohto roka.

Premiér je na pracovnej návšteve Francúzska. Dopoludnia sa stretol so svojím partnerom Jean-Marcom Ayraultom. Dnes ho čaká ešte vystúpenie na pôde Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a rokovanie s jej generálnym tajomníkom Josém Ángelom Gurríom.