Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Taliani si ťažkú hlavu s monžým zamietnutím svojho rozpočtu nerobia

Na snímke Matteo Salvini. Foto: TASR/AP

Po zvýšení rizikovej prirážky na talianske dlhopisy vláda v stredu revidovala svoj pôvodný zámer udržať deficit na úrovni 2,4 % hrubého domáceho produktu tri roky po sebe

Rím 4. októbra (TASR) - Talianska populistická vláda vo štvrtok poprela, že má obavy, že Európska komisia odmietne jej plán na ďalšie zvýšenie rozpočtového deficitu v budúcom roku. A naznačila, že neustúpi ani pod tlakom trhov.

Po zvýšení rizikovej prirážky na talianske dlhopisy začiatkom týždňa vláda, ktorú tvorí antisystémové Hnutie piatich hviezd a pravicová Liga severu, v stredu (3.10.) revidovala svoj pôvodný zámer udržať deficit na úrovni 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP ) tri roky po sebe (2019-21). Minister hospodárstva Giovanni Tria avizoval, že v roku 2020 by sa mal znížiť na 2,2 % a nasledujúci rok 2021 na 2 % HDP.

Ale cieľ pre rok 2019 nemá Taliansko v úmysle zmeniť, napriek tomu, že si za to vyslúžilo kritiku Európskej únie (EÚ), pretože jeho budúcoročný deficit (2,4 % HDP) bude trikrát vyšší, ako plánovala predchádzajúca vláda.

Štátny tajomník talianskeho ministerstva hospodárstva Massimo Garavaglia v súvislosti s rozpočtovými cieľmi Ríma, ktoré musí do polovice mesiaca preskúmať Brusel, vo štvrtok vyhlásil: "Buď to prejde, alebo nie."

Garavaglia ďalej povedal, že vláda vo svojej prognóze na budúci rok, ktorá ešte nebola zverejnená, počíta s rastom HDP o 1,6 %. Analytici pritom predpovedajú Taliansku jeho zvýšenie o 1,2 %.

Noviny La Repubblica zase napísali, že Európska komisia už poslala talianskym predstaviteľom neformálnu nótu, v ktorej uviedla, že odmietne plány ich výdavkov na budúci rok.

Zdroje blízke hospodárskym komisárom v Bruseli však označili tieto informácie za "nepodložené". Komisia musí formálne prezentovať svoje stanovisko k návrhom rozpočtov členských štátov do konca mesiaca.

Separátne podpredseda vlády a líder Hnutia piatich hviezd Luigi Di Maio poprel článok v Il Fatto Quotidiano, podľa ktorého sa vláda snaží preskupiť kabinet, a predovšetkým nahradiť ministra hospodárstva Triu v decembri alebo v januári.

Ale zdá sa, že ani Di Maia sa nedotkli obavy predstaviteľov EÚ z plánovaného rozpočtového schodku Talianska. Podľa neho je to rozpočet pre ľudí. Vládne strany totiž v predvolebnej kampani sľubovali vyššie dôchodky a sociálne dávky a nižšie dane.

Di Maio dodal, že rozpočet na rok 2019 neobsahuje "represívne" daňové opatrenia proti bankám. Denník Il Sole 24 Ore totiž napísal, že Taliansko zvažuje zníženie daňových výhod pre banky v krajine ako súčasť opatrení na financovanie budúcoročného rozpočtu.