Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slovensko nie je preclievacím hubom pre podhodnotený textil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V období od decembra 2017 do februára 2018 bol zaznamenaný zvýšený dovoz položiek, ktoré sa predtým nepreclievali.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Slovensko v žiadnom prípade nie je preclievacím hubom pre podhodnotený textil, ako sa to snaží naznačiť opozícia. V stanovisku finančnej správy to zdôraznila jej hovorkyňa Ivana Skokanová.

"Nárast dovezených textilných výrobkov na prelome rokov 2017 a 2018 finančná správa zastavila a prijala potrebné opatrenia na jeho opätovné zníženie," vyhlásila. Vyplýva to podľa nej aj z oficiálnych štatistík Eurostatu týkajúcich sa textilných výrobkov a obuvi, ktoré zverejnili daniari.

Pripustila, že v období od decembra 2017 do februára 2018 bol zaznamenaný zvýšený dovoz položiek, ktoré sa predtým nepreclievali. "Finančná správa však nárast objemu dovezeného tovaru identifikovala, príliv podhodnoteného tovaru zachytila a nastavila rizikové profily dokopy na viac ako 400 tovarových položiek," vyčíslila Skokanová. V deklarácii, ktorá upravuje spoločný postup v rámci regiónu V4, je ich len približne 120, pripomenula.

Zo štatistík podľa hovorkyne jednoznačne vidieť, že čo sa týka objemu dovezeného tovaru, Slovensko patrí v porovnaní s ostatným štátmi V4 ku krajinám s najnižším objemom tovaru. "Opatrenia teda zabrali. V žiadnom prípade teda nie je pravda, že Slovenská republika by sa opäť stala preclievacím hubom pre podhodnotený ázijský tovar," dodala Skokanová.

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý v uplynulých dňoch vyhlásil, že colné podvody na Slovensku sa opäť rozbehli od leta minulého roka. Rovnako sa odvolával na štatistiky Eurostatu, podľa ktorých prudko klesli priemerné deklarované ceny textilu z Číny a prudko stúpli jeho objemy. Obnovené colné podvody mali Slovensko za posledných deväť mesiacov podľa Beblavého stáť približne 62 miliónov eur.