Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Fitch ponechala Holandsku najvyšší rating so stabilným výhľadom

Dohodla sa na ňom ešte v apríli odchádzajúca menšinová vláda premiéra Marka Ruttea s tromi opozičnými strany.

Hague 26. júna (TASR) - Medzinárodná agentúra Fitch ponechala Holandsku najvyšší rating AAA so stabilným výhľadom. Podľa agentúry krajina má aj napriek pádu vlády a jesenným predčasným voľbám dôveryhodný plán na redukciu rozpočtového schodku.

Dohodla sa na ňom ešte v apríli odchádzajúca menšinová vláda premiéra Marka Ruttea s tromi opozičnými strany. Táto dohoda podľa Fitch zmiernila obavy, že Holandsko sa na dlhší čas ocitne vo vákuu. Naopak, politici v krajine vyslali trhom signál, že Holandsko v plánovanom termíne zníži svoj schodok v rozpočte pod povolenú hranicu 3 % hrubého domáceho produktu z vlaňajších 4,7 % HDP.

Rutte a jeho kabinet rezignovali na svoje funkcie po tom, ako ich spojenec v parlamente, krajne pravicová strana Geerta Wildersa, odmietla podporiť vládny plán na zníženie rozpočtového deficitu piatej najväčšej ekonomiky eurozóny. Rutte ale získal na svoju stranu opozíciu a plán fiškálnej konsolidácie presadil. Následne zvolal na 12. septembra predčasné voľby.

Stabilný výhľad podľa Fitch odráža názor agentúry, podľa ktorej Holandsko naďalej odoláva európskej dlhovej kríze.

Fitch s ďalší hodnotením počká až na programové vyhlásenie novej vlády. Agentúra ale upozornila, že ak sa kríza v eurozóne ešte zhorší, môže negatívne zasiahnuť aj otvorenú holandskú ekonomiku, čo bude mať vplyv aj na jej rating.