Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Forbes: Najbohatším človekom sveta zostáva Mexičan Carlos Slim

Carlos SlimFoto: TASR/AP

Hodnota majetku C: Slima sa odhaduje v prepočte na takmer 52,5 miliardy eur.

New York 7. marca (TASR) - Majiteľ telekomunikačného impéria Carlos Slim (72) z Mexika zostáva najbohatším človekom na svete s majetkom v odhadovanej hodnote 69 miliárd dolárov (v prepočte takmer 52,5 miliardy eur). Vyplýva to z aktuálneho rebríčka renomovaného amerického magazínu Forbes, v ktorého tohtoročnom a zároveň jubilejnom 25. vydaní figuruje rekordný počet 1226 superboháčov.

Ani poradie na ďalších miestach sa nezmenilo. "Medailové" pozície obhájili Američania - spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates (61 miliárd dolárov) a investor Warren Buffett (44 miliárd).

Rozdiel na prvých dvoch priečkach sa pritom oproti vlaňajšku zmenšil, pretože Slimovo impérium mierne stratilo na hodnote, kým Gates svoj majetok zveľadil.

Najbohatší Európan
Bernard Arnault
Foto: TASR/AP


Postavenie najbohatšieho Európana a štvrté miesto obhájil francúzsky podnikateľ Bernard Arnault (41 miliárd dolárov) pred majiteľom módneho impéria Amanciom Ortegom (37,5 miliardy dolárov) zo Španielska.

Druhú polovicu prvej desiatky tvoria od šiesteho miesta Larry Ellison (USA) - spoluzakladateľ Oracle Corporation, magnát Eike Batista (Brazília), majiteľ obchodnej siete s módnym tovarom Hennes & Mauritz (H & M) Stefan Persson (Švédsko), podnikateľ Li Ka-šing (Hongkong) a spoluzakladateľ diskontnej potravinárskej siete Aldi Karl Albrecht (Nemecko). Hodnota ich majetku sa pohybuje v rozmedzí od 36 miliárd (Ellison) po 25,4 miliardy dolárov (Albrecht).


Najbohatšia Európanka
Liliane Bettencourtová
Foto: TASR/AP


Na 15. mieste figuruje najbohatšia Európanka Liliane Bettencourtová z Francúzska a druhú desiatku uzatvára newyorský starosta Michael Bloomberg, majiteľ známeho mediálneho impéria. Iba o dve priečky nižšie sa umiestnil americký finančník a filantrop maďarského pôvodu George Soros, kým na 28. mieste figuruje aktuálne najbohatší Rus Ališer Usmanov. Spoluzakladateľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg si oproti vlaňajšku polepšil zo šiestej desiatky až na 35. pozíciu a výrazne zveľadil majetok z 13,5 na 17,5 miliardy dolárov (vyše 13,3 miliardy eur).

Najpočetnejšie zastúpenie v rebríčku majú už tradične Američania (425), v tomto roku ich však nasledujú po prvý raz Rusi (96), ktorí predstihli pevninských Číňanov (95). V poslednom údaji nie sú totiž zarátaní miliardári z Hongkongu a Macaa.


V rebríčku má zastúpenie aj Slovensko

Vďaka majiteľovi Agrofert Holdingu Andrejovi Babišovi má v zozname zastúpenie aj Slovensko. Rodák z Bratislavy, ktorý však podniká v ČR, si oproti vlaňajšku výrazne polepšil na 1,4 miliardy dolárov, čo mu vynieslo postup z vlaňajšej 1057. pozície na 913. miesto.

Na rozdiel od neho si dvaja českí miliardári - majiteľ skupiny PPF Petr Kellner (110. miesto s majetkom 8,2 miliardy dolárov) a Zděnek Bakala (683. miesto) z ťažobnej spoločnosti New World Resources - oproti vlaňajšku pohoršili.

Až 78 miliardárov žije v ruskej metropole Moskva, nasleduje New York s 58 a Londýn s 39 superboháčmi.