Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ford opäť kritizuje Trumpove clá na dovoz ocele

Výkonný riaditeľ Fordu Jim Hackett na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Výkonný riaditeľ Fordu Jim Hackett v septembri vyzval Trumpa, aby rýchlo vyriešil obchodné spory. Varoval ho, že v opačnom prípade ešte viac uškodí Fordu, ktorý je druhým najväčším výrobcom áut v USA.

Detroit 22. októbra (TASR) - Automobilka Ford Motor pritvrdila svoju kritiku ciel na kovy, ktoré zaviedla administratíva prezidenta Donalda Trumpa. Clá podľa Fordu spôsobili, že americká oceľ je najdrahšou na svete.

"Ceny ocele v USA sú vyššie než kdekoľvek inde," povedal prezident Fordu pre globálne operácie Joe Hinrichs. Dodal, že automobilka komunikuje s Trumpovou administratívou o clách. "Povedali sme im, že potrebujeme konkurenčné ceny na našich trhoch, aby sme mohli konkurovať vo svete."

Výkonný riaditeľ Fordu Jim Hackett v septembri vyzval Trumpa, aby rýchlo vyriešil obchodné spory. Varoval ho, že v opačnom prípade ešte viac uškodí Fordu, ktorý je druhým najväčším výrobcom áut v USA. Koncern podľa neho už musel zvládnuť zníženie zisku takmer o 1 miliardu USD (870 miliónov eur), a to aj napriek tomu, že väčšinu materiálov si obstaráva v USA.

Cena ocele valcovanej za tepla v roku 2018 v USA stúpla o 28 %. Dôvodom boli clá na dovoz ocele a hliníka, ktoré zaviedla Trumpova administratíva.

(1 EUR = 1,1494 USD)