Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Foxconn pre hromadnú bitku zamestnancov dočasne zatvoril čínsky závod

Taiwanská spoločnosť Foxconn je najväčším zmluvným výrobcom elektroniky na svete. Vyrába pre Apple, ako aj pre Microsoft alebo Hewlett-Packard. Foto: TASR/AP

Foxconn sa v posledných rokoch dostal do pozornosti pre sťažnosti zamestnancov na nízke platy a vysoký počet pracovných hodín. Vysoká pracovná záťaž vyústila do niekoľkých samovrážd zamestnancov.

Peking 24. septembra (TASR) - Taiwanská spoločnosť Foxconn Technology, ktorá vyrába telefóny iPhone pre americkú firmu Apple, musela dočasne zatvoriť závod na severe Číny potom, ako v noci na dnes došlo medzi zhruba 2000 zamestnancami ku konfliktom, ktoré si vyžiadali 40 zranených.

K hromadnej bitke, ktorej príčiny momentálne vyšetrujú, došlo v nedeľu (23.9.) okolo 23.00 h miestneho času v ubytovni neďaleko závodu v meste Tchaj-jüan v provincii Šan-si. Podľa agentúry Sin-čua zhruba 5000 policajtov dostalo situáciu pod kontrolu asi po štyroch hodinách. Približne 40 ľudí odviezli do nemocnice na ošetrenie a niekoľko bolo zatknutých, uviedla spoločnosť, dodala však, že spor pravdepodobne nemal súvislosť s prácou. Údajne mohlo ísť o reakciu na útok člena bezpečnostnej služby na jedného zo zamestnancov.

Foxconn informoval, že výrobu v závode, ktorý zamestnáva okolo 79.000 ľudí, prerušil, pričom obnoviť ju plánuje v utorok. Taiwanská spoločnosť je jedným z najväčších zamestnávateľov v Číne. Vo svojich závodoch po celej krajine zamestnáva zhruba 1,2 milióna ľudí.

Foxconn sa v posledných rokoch dostal do pozornosti pre stále častejšie sťažnosti zamestnancov na nízke platy a vysoký počet pracovných hodín. Vysoká pracovná záťaž vyústila do niekoľkých samovrážd zamestnancov. Spoločnosť preto začiatkom roka zvýšila minimálnu mzdu a prisľúbila, že obmedzí počet pracovných hodín potom, ako audítor vyslaný americkou firmou Apple zistil, že zamestnanci Foxconnu bežne pracujú týždenne viac ako 60 hodín.

Taiwanská spoločnosť je najväčším zmluvným výrobcom elektroniky na svete. Vyrába pre Apple, ako aj pre Microsoft alebo Hewlett-Packard. Okrem mesta Tchaj-jüan má v Číne závody aj v juhočínskom meste Šen-čen, v Čcheng-tu na západe či v Čeng-čou v centrálnej Číne.