Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Francúzsko a Nemecko ešte nedosiahli dohodu o reformách v eurozóne

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Francúzsko a Nemecko sa zaviazali, že predložia spoločný návrh reformy na summite Európskej únie 27. - 28. júna.

Paríž 10. júna (TASR) - Francúzsko a Nemecko dosiahli pokrok, ale ešte neschválili plán reforiem v eurozóne. Uviedol nemenovaný francúzsky predstaviteľ po rokovaniach ministrov financií oboch krajín a ich tímov v sobotu (9.6.) v Paríži, ktoré trvali 13 hodín.

Francúzsko a Nemecko sa zaviazali, že predložia spoločný návrh reformy na summite Európskej únie 27. - 28. júna.

"Bolo to dlhých, ale plodných 13 hodín rokovaní. Odštartovali sme po 15. hodine popoludní v hoteli de Noirmoutier v Paríži a skončili tesne pred 5. hodinou ráno," povedal francúzsky predstaviteľ, ktorý nechcel byť menovaný.

"Diskutovali sme o všetkých nevyriešených otázkach a urobili sme značný pokrok, vymenili sme si dokumenty a hovorili sme celú noc. Ešte musíme urobiť nejakú prácu, kým budeme schopní schváliť tzv. cestovnú mapu," dodal.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire a jeho nemecký kolega Olaf Scholz sa v sobotu v Paríži so svojimi tímami snažili vyriešiť rozdiely.

"Ministri sa dohodli, že sa stretnú opäť počas týždňa, pravdepodobne prostredníctvom videokonferencie, aby pokračovali v práci," uviedol francúzsky predstaviteľ.

Le Maire v piatok (8.6.) v prejave na obchodnej konferencii v Berlíne privítal nové nemecké návrhy na reformu eurozóny, ale pripomenul, že ešte stále existujú rozdiely, ktoré je potrebné prekonať, aby obe krajiny dosiahli konsenzus o zmenách v menovej únii.

Privítal podporu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej pre návrh spoločného investičného rozpočtu eurozóny, čo je jedna z kľúčových požiadaviek francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. A dodal, že Francúzsko a Nemecko ešte musia prejsť kus cesty, aby dosiahli spoločnú pozíciu, ktorá bude skutočne ambiciózna.