Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

G. Tria verí, že Taliansko sa dokáže vyhnúť disciplinárnemu konaniu EÚ

Giovanni Tria, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ekonómovia sa domnievajú, že Európska únia s veľkou pravdepodobnosťou začne disciplinárnu procedúru voči Taliansku za vysoký verejný dlh, ktorý v dôsledku výdavkových plánov môže ešte vzrásť.

Londýn/Rím 18. júna (TASR) - Taliansko je schopné vyhnúť sa disciplinárnemu konaniu Európskej komisie (EK), ak dodrží súčasné ciele v oblasti rozpočtového deficitu. Povedal to v utorok taliansky minister hospodárstva Giovanni Tria.

Ekonómovia sa domnievajú, že Európska únia s veľkou pravdepodobnosťou začne disciplinárnu procedúru voči Taliansku za vysoký verejný dlh, ktorý v dôsledku výdavkových plánov môže ešte vzrásť. Tria sa však v utorok na konferencii v Londýne snažil ubezpečiť bankárov a investorov na dlhopisových trhoch, že Taliansko fiškálne pravidlá Európskej únie dodrží.

Nečakané spomalenie tempa rastu v minulom roku spôsobilo, že Taliansko nedokázalo splniť fiškálne pravidlá EÚ. Rast príjmov z daní a nižšie než pôvodne predpokladané výdavky na sociálne programy v tomto roku však ukázali, že krajina je na správnej ceste, povedal Tria.

Čo sa týka budúceho roka a dodržania cieľa v oblasti rozpočtového deficitu na úrovni 2,1 % hrubého domáceho produktu (HDP), Taliansko musí naznačiť, akým smerom sa uberie, či smerom znižovania výdavkov, alebo zvyšovania daní. On osobne preferuje zníženie výdavkov namiesto vyšších daní.

Tria zároveň požiadal investorov, aby si príliš nevšímali "šumy" vychádzajúce z vládnej koalície v Ríme, ale sústredili sa na reálne kroky vlády v oblasti výdavkov. Ako informovali médiá, podpredseda vlády Matteo Salvini uviedol, že Rím bude aj naďalej pokračovať v plánoch na zavedenie krátkodobých štátnych pokladničných poukážok známych ako mini-BOTS, dokiaľ sa nenájde lepšie riešenie. Tria však v Londýne investorov upokojoval, že mini-BOTS nie sú na programe vlády. "Takýto nástroj nepotrebujeme," povedal investorom, ktorí sa obávajú, že mini-BOTS budú predstavovať paralelnú menu.