Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Galli: Talianska vláda zníži o niekoľko miliárd eur výdavky na reformy

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Conte po stretnutí s Junckerom nespresnil, ako chce znížiť deficit. Povedal len, že vláda môže predať viac štátnych aktív, ako pôvodne plánovala.

Rím 13. decembra (TASR) - Talianska vláda zredukuje o "niekoľko miliárd eur" výdavky na svoje dve hlavné reformy, aby dosiahla nový cieľový deficit, ktorý navrhla Európskej komisii. Uviedol to vo štvrtok štátny tajomník ministerstva priemyslu Dario Galli.

Taliansky premiér Giuseppe Conte sa v stredu (12.12.) v Bruseli stretol s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. A ponúkol zníženie deficitu Talianska na budúci rok na 2,04 % hrubého domáceho produktu (HDP) z pôvodne plánovaných 2,4 %, aby sa vyhol disciplinárnemu konaniu zo strany Európskej únie (EÚ) pre porušenie fiškálnych pravidiel bloku.

"Niekoľko miliárd (úspor) v porovnaní s pôvodnými teoretickými prognózami bude pochádzať z realistického zavedenia najdôležitejších (vládnych) politických opatrení," povedal Galli pre televíznu stanicu La7.

Conte po stretnutí s Junckerom nespresnil, ako chce znížiť deficit. Povedal len, že vláda môže predať viac štátnych aktív, ako pôvodne plánovala, a že ekonomika vzrastie viac, ako sa očakáva v budúcom roku. Neskôr Conte dodal, že plánované vyššie výdavky na dôchodky a sociálne zabezpečenia sa nezmenia. Galli však naznačil, že odklad plánovaných opatrení by v budúcom roku obmedzil celkové náklady na ne.

Talianska vládna koalícia, ktorú tvoria antisystémové Hnutie piatich hviezd a pravicová Liga Severu, vyčlenila 9 miliárd eur na podporu chudobných a 7 miliárd eur na to, aby umožnila 62-ročným obyvateľom, ktorí si odpracovali 38 rokov, skorší odchod do dôchodku.

"Pôvodný deficit vo výške 2,4 % bol vypočítaný tak, ako keby príjmy občanov a nižší vek odchodu do dôchodku začali platiť už od 1. januára. Obidve opatrenia však potrebujú čas na realizáciu," povedal Galli.

Eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici povedal v Paríži členom francúzskeho Senátu, že Taliansko a EÚ vedú konštruktívne rozhovory o talianskej ekonomike a deficite, ale je ešte potrebné na tom pracovať.