Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Greenpeace upozorňuje na nedostatky na jadrových elektrárňach v Európe

Jadrová elektráreň Mochovce Foto: TASR/Henrich Mišovič

Organizácia analyzuje niekoľko správ regulačných úradov, medzi inými aj správu o jadrovej elektrárni v Mochovciach.

Bratislava 15. júna (TASR) - Environmentalisti považujú reaktory v elektrárni v Mochovciach aj napriek dnešným vyjadreniam ministra hospodárstva o tom, že záťažové stres testy dopadli pre slovenské elektrárne dobre, za rizikové.

Organizácia Greenpeace vydala správu, ktorá analyzuje niekoľko správ regulačných úradov, medzi inými aj správu o jadrovej elektrárni v Mochovciach.

"Správa, ktorú vydala naša európska kancelária, opäť potvrdzuje zistenia pri posudzovaní jednotlivých národných správ. Stres testy potvrdili niekoľko vážnych technických a bezpečnostných nedostatkov na viacerých jadrových elektrárňach v Európe,"povedala Andrea Zlatňanská z Greenpeace Slovensko.

Poukázala na to, že v správach o jadrových elektrárňach chýba množstvo informácií a scenárov, ktoré sa mali posudzovať. "Elektrárne, ktoré vyšli zo skúmania ako najhoršie, navrhujeme zatvoriť medzi prvými," doplnila.

Správa stres testov o jadrovej elektrárni Mochovce podľa Greenpeace obsahuje len minimum scenárov vedúcich k strate chladenia reaktora a celkovej prevádzky v elektrárni. Napriek tomu, že podľa aktivistov správa priznáva niekoľko nedostatkov na zariadení, neobsahuje už priame návrhy na ich vyriešenie.

"Správa zároveň úplne ignoruje možnosť problémov spôsobených nepriamou ľudskou činnosťou rovnako ako fakt, že strechy budov, kde sa používa ťažká technika, nie sú schopné vydržať nadlimitné zemetrasenie," uzavrela Zlatňanská.