Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Hlivák: Reforma verejného obstarávania bude predstavená v apríli

Na archívnej snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák. Foto: TASR Dano Veselský

Pripravovaná reforma podľa ÚVO zjednoduší zákon na úroveň právnej úpravy smerníc, zjednoduší proces verejného obstarávania, napríklad cestou zrušenia dvojobálkového konceptu predkladania ponúk.

Bratislava 14. februára (TASR) - Komplexná reforma verejného obstarávania bude predstavená v polovici apríla tohto roku. Informoval o tom po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák.

"Myslím si, že bude oprávnené v druhej polovici apríla spustiť medzirezortné pripomienkové konanie, ktoré predstaví komplexnú reformu verejného obstarávania. Tam už budú jasné kontúry, ako celý systém má vyzerať z hľadiska procesného, z hľadiska zjednodušenia, ale aj z hľadiska kontrolných mechanizmov pokrývania nekalých praktík, ktoré máme vo verejnom obstarávaní, ako je napríklad korupcia,"
povedal.

"V zmysle uznesenia vlády, ktoré upravuje legislatívne opatrenia tohto roku, máme termín do 30. júna tohto roku,"
spresnil Hlivák na otázku, kedy budú návrhy legislatívnych zmien prerokované vládnym kabinetom.

Pripravovaná reforma podľa ÚVO zjednoduší zákon na úroveň právnej úpravy smerníc, zjednoduší proces verejného obstarávania, napríklad cestou zrušenia dvojobálkového konceptu predkladania ponúk. Zjednodušia sa notifikačné povinnosti v súvislosti s elektronickým verejným obstarávaním. Zjednodušenie a zjednotenie čaká aj sankčný mechanizmus so zavedením možnosti využitia skráteného konania so zníženou výškou pokuty. Stanoví sa výška hodnoty verejnej zákazky, ktorá nebude spadať pod zákon o verejnom obstarávaní.