Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Honda sa chystá oznámiť zatvorenie svojho závodu v britskom Swindone

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Honda vyrába v Swindone viac ako 100.000 modelov Civic pre globálny trh. Je to jej jediná továreň v Európskej únii (EÚ).

Londýn 18. februára (TASR) - Japonská automobilka Honda sa chystá oznámiť zatvorenie svojho závodu v britskom Swindone, čo ohrozuje 3500 pracovných miest. Informovala o tom v pondelok televízia Sky News.

Podľa Sky News by automobilka mohla svoje oznámenie zverejniť v utorok (19. 2) a výrobu v Británii zrejme ukončí v roku 2022. Hovorca spoločnosti Honda sa k tejto informácii nevyjadril a hovorkyňa britského ministerstva obchodu to označila za špekulácie.

Honda vyrába v Swindone viac ako 100.000 modelov Civic pre globálny trh. Je to jej jediná továreň v Európskej únii (EÚ). Minulý mesiac automobilka oznámila, že v apríli zastaví výrobu na šesť dní v rámci príprav na akékoľvek problémy s dodávkami po brexite.

Tento krok má podľa vedenia firmy zabezpečiť jej prispôsobenie sa "všetkým možným výsledkom brexitu z hľadiska logisticky a hraníc", najmä čo sa týka možného zdržania časti zásielok na hraniciach.

V minulom roku viceprezident divízie Honda Europe Ian Howells varoval, že ak Spojené kráľovstvo opustí EÚ bez dohody, firmu to bude stáť desiatky miliónov libier. Upozornil tiež, že odchod z bloku bez dohody by ovplyvnil konkurencieschopnosť automobilky v Európe.

Dodal, že japonská firma sa pripravuje na brexit bez dohody, ale nespomínal možný odchod zo Swindonu.