Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Hospodárske výsledky Fordu boli v 1. kvartáli lepšie, než sa očakávalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Fordu sa darí na domácom trhu v USA vďaka vysokému dopytu po športovo-úžitkových vozidlách (SUV) a pick-upoch.

Dearborn 26. apríla (TASR) - Hospodárske výsledky Fordu boli na začiatku roka aj napriek pretrvávajúcim problémom lepšie, než sa očakávalo.

Zisk druhej najväčšej americkej automobilky klesol v 1. kvartáli o 34 % na 1,15 miliardy USD (1,03 miliardy eur). Upravený zisk dosiahol 44 centov na akciu. Tržby sa znížili približne o 4 % na 40,34 miliardy USD. Experti očakávali upravený zisk na akciu len 27 centov pri tržbách 40,3 miliardy USD. Akcia Fordu si v poburzovom obchodovaní polepšila dočasne až o 9 %.

Fordu sa darí na domácom trhu v USA vďaka vysokému dopytu po športovo-úžitkových vozidlách (SUV) a pick-upoch. V ostatných regiónoch sa mu však už tak nedarí. V 1. štvrťroku zaznamenal v Európe po rokoch straty prevádzkový zisk 57 miliónov USD.

Prevádzkový zisk spoločnosti stúpol o 300 miliónov USD na 2,4 miliardy USD. Finančný riaditeľ Bob Shanks uviedol, že výsledky v 1. kvartáli zrejme budú najlepšie z celého roka. Dodal však, že výsledky v roku 2019 by mali byť lepšie než vlani.

Automobilka aktuálne mení svoje modelové portfólio v USA z dôvodu malého záujmu o sedany. Takisto zatvára medzinárodné závody a ruší tisíce administratívnych pozícií.

(1 EUR = 1,1123 USD)