Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Fitch zvýšila odhad rastu poľskej ekonomiky v tomto a budúcom roku

Ilustračno foto Foto: TASR/AP Photo

Fitch očakáva, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Poľska v tomto roku zvýši o 4,8 % namiesto pôvodne odhadovaného 4,4 % a v nasledujúcom roku 2019 sa jeho rast spomalí na 3,6 %, a nie na 3,4 %.

Varšava 21. septembra (TASR) - Medzinárodná agentúra Fitch pred októbrovou revíziou poľského ratingu zvýšila odhad rastu jeho ekonomiky v tomto aj budúcom roku.

Fitch najnovšie očakáva, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Poľska v tomto roku zvýši o 4,8 % namiesto pôvodne odhadovaného 4,4 % a v nasledujúcom roku 2019 sa jeho rast spomalí na 3,6 %, a nie na 3,4 %. Fitch zároveň predpovedá, že sa poľská ekonomika začne čoskoro ochladzovať.

Podľa agentúry údaje o maloobchodnom predaji ukazujú, že vysoký rast spotreby pokračuje aj v treťom štvrťroku 2018. Aj trh práce zostal silný, uviedla agentúra Fitch, podľa ktorej by vláda mala svojou politikou ďalej posilňovať spotrebu.

V druhej polovici tohto roka by sa investície mali stať hlavným motorom hospodárskeho rastu, predpovedá agentúra. Fitch tiež očakáva, že tempo rastu poľského hospodárstva sa po roku 2018 spomalí a v druhej polovici budúceho roku 2019 sa začne cyklus zvyšovania úrokových sadzieb. Aj investície klesnú, keďže sa rast výdavkov z eurofondov znižuje.

Agentúra tiež vyjadrila obavy z nedostatku pracovnej sily, ktorá spolu s miernym oslabením národnej meny zlotý môže v druhej polovici roku 2019 a v roku 2020 viesť k zvýšeniu úrokových sadzieb v centrálnej banke.

Fitch a aj ďalšia z renomovaných agentúr Standard and Poor's (S&P) plánujú 12. októbra revíziu úverových ratingov Poľska.

Tretia z najväčších ratingových agentúr Moody's ocenila úverovú bonitu Poľska známkou A2. Agentúra Fitch pridelila Poľsku ratingovú známku A- (o jeden stupeň slabšia ako u Moody's) a S&P mu dala známku BBB+, dva stupne pod úrovňou Moody's.