Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slovenská pošťa neprepúšťa zamestnancov, tvrdí Hajdúchová

Ilustračná snímkaFoto: TASR/Henrich Mišovič

Hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR Andrea Hajdúchová konštatovala, že Slovenská pošta nahlásila 18. januára tohto roka zámer prepustiť 44 ľudí, ale doteraz sa tak nestalo.

Bratislava 5. marca (TASR) - Vyhlásenia poslanca NR SR za Smer-SD Branislava Ondruša o hromadnom prepúšťaní v spoločnosti Slovenská pošta sú nepravdivé. Podľa dnešnej reakcie je o tom presvedčené Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR. "Slovenská pošta, ktorá na celom Slovensku zamestnáva takmer 15.000 zamestnancov, nahlásila 18. januára tohto roka zámer prepustiť 44 ľudí. Do dnešného dňa však nikto z nich nebol prepustený," konštatuje hovorkyňa ústredia Andrea Hajdúchová.

Upozorňuje zároveň na skúsenosti úradov práce, že zamestnávatelia často nahlásia hromadné prepúšťanie, ale reálne prepustia vždy menej zamestnancov, prípadne neprepustia nikoho. "Potvrdzujú to aj štatistiky," dodáva s tým, že v minulom roku bolo takto ohrozených 10.515 miest, reálne prepustených iba necelých 5000.

Na hromadné prepúšťanie v štátnom podniku dnes upozornil Ondruš. "Podľa mojich informácií plán prepúšťania na pošte neexistuje, tak hrozí živelné zbavovanie sa ľudí," zdôraznil s tým, že situácia je o to "tragickejšia", pretože ide prevažne o zamestnancov s nízkou kvalifikáciou.

Novinárov ubezpečil, že ide o oficiálne informácie overené vo vedení firmy. "Tiež je nahlásené plánované prepúšťanie zo strany pošty na banskobystrickom úrade práce," dodal poslanec aj s kritikou na ministerstvo práce, ktoré sa na tento krok podniku nepripravuje.