Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Hypotekárne prázdniny pre rodičov sa na Slovensku neupravia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Poslanci navrhovali, aby existovala možnosť podania žiadosti o odklad splátok pre rodičov, tiež sa mala predĺžiť lehota na podanie žiadosti o odklad splátok.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Hypotekárne prázdniny pre rodičov sa na Slovensku upravovať nebudú. Parlament totiž odmietol novelu zákona o úveroch na bývanie z dielne opozičného hnutia OĽaNO.

Poslanci ňou chceli zatraktívniť tzv. hypotekárne prázdniny. Navrhovali, aby existovala možnosť podania žiadosti o odklad splátok pre rodičov, tiež sa mala predĺžiť lehota na podanie žiadosti o odklad splátok, ako aj predĺžiť dobu, počas ktorej je možné využívať odklad splátok. "V súčasnosti môže spotrebiteľ požiadať o hypotekárne prázdniny iba ak má vek od 18 do 35 rokov. My hovoríme, že by nemalo byť žiadne obmedzenie," priblížil poslanec hnutia Eduard Heger.

Toto opatrenie malo najmä mladým rodičom pomôcť preklenúť finančne ťažšie obdobie v rodine, keď sa má narodiť nový člen a jeden z rodičov pôjde na materskú a neskôr bude poberať rodičovský príspevok. V rodine tak nastane výpadok príjmu. "Začínajúce rodiny si musia zobrať hypotéku, aby mali rodinné bývanie a položka je nemalá. Primárne nám išlo o to, aby sme vytvorili pohodu rodičom v tom, že v to najťažšie obdobie, kedy prichádza výpadok príjmu, by sa nemuseli obávať a môžu si to kompenzovať tým, že si odložia veľkú časť svojich výdavkov, a tým je splátka hypotéky," priblížil poslanec hnutia Eduard Heger.

Parlament odmietol aj druhú novelu hnutia o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Osoby s autizmom a Aspergerovým syndrómom tak nebudú mať nárok na parkovací preukaz či príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich s opotrebovaním šatstva a bielizne aj v prípade, ak sa im poskytuje celoročná pobytová sociálna služba. Zároveň sa nezjednotí príspevok na opatrovanie pri človeku s ťažkým zdravotným postihnutím.

Podľa poslancov mali tieto opatrenia pomôcť ľuďom s autizmom a Aspergerovým syndrómom. "Navrhujeme, aby sme minimálne prikročili k tomu, aby bola lepšia dostupnosť ku kompenzačným príspevkom," uviedla poslankyňa Soňa Gaborčáková (OĽaNO). Čo sa týka mesačného príspevku na opatrovanie, poslanci hnutia ho navrhovali zjednotiť na sumu 369,36 eura pri opatrovaní fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím bez ohľadu na to, či sa jej poskytuje ambulantná forma sociálnej služby. V súčasnosti je totiž výška tohto príspevku rozdielna. Kým pri opatrovaní fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanej na opatrovanie je príspevok 369,36 eura mesačne, pri opatrovaní fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorej sa poskytuje ambulantná forma sociálnej služby v rozsahu viac ako 20 hodín týždenne, je príspevok 326,16 eura mesačne.

Navrhli tiež, aby opatrovateľom nebol odoberaný príspevok, ak je opatrovaná osoba hospitalizovaná viac ako tridsať dní.