Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Podľa expertov sú ekonomiky lepšie pripravené na krízu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Až 86 % respondentov z eurozóny, Kanady, Japonska, Británie a USA hovorilo o potrebe reformy finančného sektora.

Mníchov 15. septembra (TASR) - Podľa expertov sú ekonomiky lepšie pripravené na finančnú krízu než pred 10 rokmi.

Desaťročie po vypuknutí globálnej finančnej krízy je 75 % ekonomických expertov z rozvinutých ekonomík presvedčených, že ich krajiny sú teraz lepšie pripravené čeliť ďalšej finančnej kríze, ako vyplýva z prieskumu mníchovského inštitútu Ifo. Experti z rozvíjajúcich sa a rozvojových ekonomík sú menej optimistickí, keď 55 % z nich verí, že ich krajiny sú teraz pripravené na novú krízu. Na prieskume sa zúčastnilo 976 odborníkov zo 117 štátov.

Až 86 % respondentov z eurozóny, Kanady, Japonska, Británie a USA hovorilo o potrebe reformy finančného sektora. Takéto reformy podporilo 87 % expertov z Ázie, 89 % z rozvíjajúcich sa európskych ekonomík a 72 % zo Spoločenstva nezávislých štátov. Väčšina z účastníkov prieskumu súhlasila s tým, že sa zlepšila regulácia kapitálu a likvidity rovnako ako manažment rizík.

Experti v eurozóne, Kanade, Japonsku, Británii a USA veria, že sa implementovali reformy na zvýšenie transparentnosti hodnotenia finančných nástrojov a že sa posilnila schopnosť centrálnych bánk poskytovať likviditu. Väčší spor medzi odborníkmi panuje v otázke, či sa sprísnila vo všeobecnosti regulácia.

Prečítajte si aj: