Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Taliansku sa v apríli spomalila

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Obchodný prebytok krajiny sa v marci zvýšil, keďže dovoz klesol viac ako vývoz.

Rím 16. mája (TASR) - Medziročné tempo rastu inflácie v Taliansku sa v apríli spomalilo o niečo viac, ako naznačil predbežný odhad. Obchodný prebytok krajiny sa v marci zvýšil, keďže dovoz klesol viac ako vývoz. Ukázali to vo štvrtok údaje štatistického úradu ISTAT. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa revidovaných štatistík sa index spotrebiteľských cien (CPI) v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v apríli zvýšil medziročne o 0,8 % po náraste o 1,2 % v marci. Predbežný odhad pritom signalizoval, že stúpne o 0,9 %.

Jadrová inflácia, bez nestálych cien energií a nespracovaných potravín, klesla v apríli na 2,1 % z 2,3 % v marci a bola takisto nižšia než 2,2 % pri predbežnom odhade.

Štatistiky odhalili, že pokles cien neregulovaných energetických produktov sa v apríli zrýchlil na 13,9 % z 10,3 % v marci, zatiaľ čo v prípade regulovaných energetických produktov sa zmiernil na 1,3 % z 13,8 %. Aj medziročný rast cien služieb spojených s dopravou sa spomalil na 2,7 % zo 4,5 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Taliansku v apríli zvýšili o 0,1 % namiesto o 0,2 % pri rýchlom odhade.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v Taliansku v apríli vzrástol medziročne o 0,9 % a medzimesačne o 0,5 %.

ISTAT v separátnej správe uviedol, že prebytok zahraničného obchodu Talianska sa v marci zvýšil na 4,34 miliardy eur z 3,33 miliardy eur v rovnakom mesiaci minulého roka, keďže vývoz sa znížil medziročne o 8,9 % a dovoz o 11,2 %.