Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Inflácia v USA sa v auguste mierne spomalila

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú kolísavé ceny potravín a energií, dosiahla v auguste v medzimesačnom porovnaní 0,3 % a v medziročnom porovnaní 2,4 % (po +2,2 % v júli).

Washington 12. septembra (TASR) - Tempo rastu spotrebiteľských cien v USA sa v auguste spomalilo. Hlavným dôvodom bolo zlacnenie benzínu a ďalších energií. Jadrová inflácia sa však zrýchlila.

Index spotrebiteľských cien v auguste medzimesačne stúpol len o 0,1 % po zvýšení o 0,3 % v júli, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ceny energií v auguste klesli tretí mesiac po sebe.

V medziročnom porovnaní spotrebiteľské ceny v auguste vzrástli o 1,7 % po +1,8 % v júli.

Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú kolísavé ceny potravín a energií, dosiahla v auguste v medzimesačnom porovnaní 0,3 % a v medziročnom porovnaní 2,4 % (po +2,2 % v júli). Podporilo ju výrazné zdraženie zdravotnej starostlivosti a zvýšenie cien leteniek, rekreácií a jazdených áut. Ekonómovia počítali s jadrovou infláciou na úrovni 0,2 % respektíve 2,3 %.

Ceny benzínu v auguste padli o 3,5 % po ich zvýšení o 2,5 % v júli. Ceny potravín stagnovali tretí mesiac po sebe. Nájmy zdraželi o 0,2 %, zdravotná starostlivosť o 0,7 % a oblečenie o 0,2 %. Ceny jazdených áut vyskočili o 1,1 %. Naopak, ceny nových motorových vozidiel klesli o 0,1 %.