Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Írsko a Portugalsko zrejme dostanú o 7 rokov viac na splatenie úverov

Foto: TASR/AP

Priemerná doba splatnosti úverov, ktoré dostalo Írsko, je 12,5 roka, a úverov, ktoré dostalo Portugalsko, 12,5 až 14,7 roka v závislosti od toho, ktorý fond EÚ poskytol peniaze.

Cork 11. apríla (TASR) - Ministri financií eurozóny sa zrejme v piatok (12.4.) dohodnú na tom, že dajú Írsku a Portugalsku o 7 rokov viac na splatenie úverov od Európskej únie (EÚ), informovala agentúra Reuters.

To by malo obom krajinám pomôcť pri návrate na finančné trhy.

Dublin a Lisabon stratili prístup k dostupnému financovaniu roku 2010 respektíve 2011 a dostali záchranné úvery od krajín eurozóny. Predĺženie ich splatnosti by znížilo tlak na verejné financie oboch krajín.

"Máme v úmysle, že pozitívne zhodnotíme možnosť predĺženia splatnosti úveru Írska aj Portugalska," povedal šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

Portugalsko nazvalo aktuálny splátkový kalendár za "neuskutočniteľný" a vyhlásilo, že za tvrdé úsporné opatrenia si zaslúži predĺženie splatnosti.

Dijsselbloem potvrdil, že takzvaná Trojka, zložená z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), navrhla predĺženie o 7 rokov. V súčasnosti sa o tomto návrhu diskutuje. "Dúfam, že dospejeme k záveru už zajtra," povedal Dijsselbloem, ktorý odkazoval na piatkové stretnutie ministrov financií eurozóny v Dubline.

Priemerná doba splatnosti úverov, ktoré dostalo Írsko, je 12,5 roka, a úverov, ktoré dostalo Portugalsko, 12,5 až 14,7 roka v závislosti od toho, ktorý fond EÚ poskytol peniaze. Írsko sa chce vrátiť k plnému trhovému financovaniu koncom tohto roka a Portugalsko v roku 2014.

Dijsselbloem, ktorý vystúpil na University College Cork, tiež uviedol, že ekonomika eurozóny by sa mohla koncom roka dostať z recesie a vrátiť sa k rastu. Špeciálne upozornil na Španielsko, ktoré má podľa neho obrovský potenciál a mohlo by zaznamenať výrazné oživenie.