Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Islandského expremiéra G. Haardema súdia za kolaps bánk

Geir HaardeFoto: TASR/AP

Proces rieši špeciálny súd Landsdómur vytvorený v roku 1905 práve na stíhanie členov vlády. Haarde je však prvým politikom, ktorý sa pred takýto súd postavil.

Reykjavík 5. marca (TASR) - V Reykjavíku sa dnes začal súdny proces s bývalým islandským premiérom Geirom Haardem, ktorý je podľa viacerých politikov zodpovedný za rozsiahlu finančnú krízu v krajine. Proces rieši špeciálny súd Landsdómur vytvorený v roku 1905 práve na stíhanie členov vlády. Haarde je však prvým politikom, ktorý sa pred takýto súd postavil.


Prvý obvinený z nedbanlivosti

Haarde je obvinený z nedbanlivosti, v dôsledku ktorej skrachovali po nástupe finančnej krízy tri veľké islandské banky Kaupthing, Landsbanki and Glitnir. Najväčšiu pozornosť pútala Landsbanki, najmä jej internetová divízia Icesave, v ktorej po krachu prišli o úspory tisícky Britov a Holanďanov. Island pritom odmietol garantovať ich vklady, čo pobúrilo Londýn aj Amsterdam. Vlády týchto štátov neskôr svojich občanov odškodnili, no následne peniaze žiadali od Islandu. Dodnes sa otázku kompenzácií nepodarilo uzatvoriť.


Obetný baránok

V prípade, že Haardeho uznajú vinným, hrozia mu dva roky za mrežami. Expremiér ale obvinenia odmietol. Označil ich za "politické prenasledovanie" a uviedol, že dokáže svoju nevinu.

Aj islandská spoločnosť má na kauzu Haarde rozdielne názory. Časť Islanďanov je presvedčená, že bývalý premiér sa stal obetným baránkom, zatiaľ čo druhá časť tvrdí, že z finančného kolapsu krajiny je nevyhnutné vyvodiť zodpovednosť.