Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

JAVYS vlani pri vyraďovaní zhodnotila vyše 755 ton druhotných surovín

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky.

Bratislava 22. februára (TASR) - Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., (JAVYS) zhodnotila v roku 2017 v rámci vyraďovacieho procesu jadrových elektrární (JE) A1 a V1 z vyraďovaného materiálu viac ako 755 ton druhotných surovín. Informovala o tom hovorkyňa JAVYS Miriam Žiaková.

Z celkového objemu tvorilo podľa nej vlani najväčší objem druhotných surovín železo (566,33 tony) a hliník (25,98 tony). Finančné prostriedky, ktoré JAVYS recyklačným procesom získala, sa opätovne investovali do procesu vyraďovania jadrových zariadení, čím dochádza k úspore finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu a v prípade vyraďovania JE V1 prostriedkov EBOR.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnym rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR.