Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

K útoku v Saudskej Arábii sa prihlásili jemenskí húsiovia

Šiitskí povstalci, tzv. húsíovia Foto: TASR AP

Závod bol v minulosti terčom militantov. Samovražední bomboví útočníci al-Káidy sa neúspešne pokúsili zaútočiť na tento ropný komplex vo februári 2006.

Dubaj/Rijád 14. septembra (TASR) - K sobotňajšiemu útoku na dve veľké ropné zariadenia v Saudskej Arábii sa prihlásili jemenskí šiitskí povstalci. Ich vojenský hovorca vyhlásil, že vyslali desať dronov, aby zaútočili na závod na spracovanie ropy v Búkjaku a ropné pole Churajs na východe krajiny. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca súčasne varoval, že útoky húsíov proti Saudskej Arábii sa len zintenzívnia, ak bude vojna v Jemene pokračovať. "Jedinou možnosťou pre saudskoarabskú vládu je prestať na nás útočiť," vyhlásil vo vystúpení, ktoré odvysielala satelitná televízia húsíov.

Saudskou Arábiou vedená vojenská koalícia bojuje proti povstalcom v susednom Jemene od marca 2015.

Saudskoarabské ministerstvo vnútra predtým bez bližších podrobností oznámilo, že bezpilotné lietadlá zaútočili na dve ropné zariadenia v kráľovstve. Pri útokoch vznikli pred úsvitom požiare, ktoré sa podľa oznámenia už poradilo dostať pod kontrolu. Nie je jasné, či si útoky vyžiadali zranenia.

Terčom jedného útoku bol spracovateľský závod štátnej ropnej a plynárenskej spoločnosti Saudi Aramco v Búkjaku, ležiacom neďaleko pobrežného mesta Dammán vo Východnej provincii. Na internete sa objavili videá zrejme nakrútené v tejto oblasti, zachytávajúce obrovský požiar na obzore. V pozadí bolo počuť zvuky streľby.

Druhým miestom útoku bolo podľa ministerstva ropné pole Churajs.

Spoločnosť Saudi Aramco sa dosiaľ k záležitosti nevyjadrila.

Firma označuje svoje zariadenie v Búkjaku za "najväčší závod na stabilizáciu ropy na svete". Závod spracováva tzv. kyslú ropu na sladkú, ktorú potom prepravujú na prekládkové stanice na pobreží Perzského zálivu a Červeného mora. Podľa odhadov dokáže spracovať až sedem miliónov barelov ropy denne.

Závod bol v minulosti terčom militantov. Samovražední bomboví útočníci al-Káidy sa neúspešne pokúsili zaútočiť na tento ropný komplex vo februári 2006.