Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Kaufland končí s jednorazovými igelitovými taškami

Kaufland končí s jednorazovými igelitovými taškami Foto: Kaufland

Len krátko po tom, čo Kaufland oznámil, že zo svojej ponuky vyradil jednorazové plastové poháre, riad a slamky, prichádza s ďalšou novinkou v rámci svojej stratégie znižovania spotreby plastov.

Bratislava 27. augusta (OTS) - Končí aj s predajom všetkých jednorazových igelitových tašiek.

Ročne si na Slovensku odnesieme domov takmer 470 kusov igelitových tašiek, čo je až dvakrát viac, ako je priemer v Európskej únii. Veľkú časť z nich tvoria práve igelitové tašky na jedno použitie, ktoré sa, bohužiaľ, rozkladajú až neuveriteľných 500 rokov! Len v Kauflande sa ročne predá 9 miliónov jednorazových igelitových tašiek, ktoré síce majú certifikát Blue Engel, čo znamená, že sú z 80 % ekologické, no ich jednorazové používanie aj tak zbytočne zaťažuje životné prostredie. Preto od 28.8. začína Kaufland s dopredajom starých zásob týchto igelitových tašiek a najneskôr od nového roka v Kauflande nájdete už len viacnásobne použiteľné tašky a tašky z biobavlny.

Ochrana životného prostredia je pre nás veľmi dôležitá. Všetky kroky, ktoré v tomto smere podnikáme, sú súčasťou našej dlhodobej firemnej stratégie a aj v budúcnosti chceme v podobných aktivitách pokračovať. Jednorazový odpad predstavuje celosvetovo akútny problém a igelitové tašky na jedno použitie patria medzi jeho najproblematickejšie formy. Aj preto sme sa rozhodli ich úplne vyradiť z predaja,“ povedala Lucia Langová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

Kaufland ako prvý z veľkých obchodných reťazcov v roku 2017 vyradil z predaja najpredávanejšie ľahké igelitové tašky a upozornil na túto problematiku prostredníctvom kampane S igelitkou nemôžeš byť šik, v ktorej zábavno-poučnými videami poukázal na výhody textilnej tašky z biobavlny. Nedávno ako alternatívu k mikroténovým vreckám uviedol reťazec do predaja nové EKO sieťky na ovocie a zeleninu na viacnásobné použitie.

Kaufland je súčasťou REset Plastic, stratégie skupiny Schwarz na zníženie spotreby plastov. Cieľom tejto komplexnej stratégie je zabrániť tvorbe plastov, ich redizajn, recyklácia a likvidácia, ako aj inovácia a osveta. Týmto Kaufland prispieva k znižovaniu spotreby plastov a k uzatvoreniu ich cyklu.