Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Kongres včelárov: Slováci robia najlepší med na svete

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Doboš

Rozhodli o tom výsledky testovania medov, ktoré súťažili o prvenstvo v kvalite počas 48. medzinárodného včelárskeho kongresu Apimondia v Chile.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. marca (TASR) - Slovenskí včelári si na svoje konto môžu pripísať ďalší mimoriadny úspech. Produkujú totiž najkvalitnejšie medy na svete. Rozhodli o tom výsledky testovania medov, ktoré súťažili o prvenstvo v kvalite počas 48. medzinárodného včelárskeho kongresu Apimondia v Chile. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Hoci sa 48. ročník medzinárodného včelárskeho kongresu Apimondia konal ešte v septembri 2023, závery testov boli podľa Holéciovej zverejnené až v tomto období. Z dôvodu overovania pravosti a zisťovania kvality medov totiž robili odborníci zdĺhavé a precízne laboratórne testy, ktorých realizácia a vyhodnotenie trvali niekoľko mesiacov.

Spresnila, že slovenskí včelári získali celkovo deväť medailí za svoje druhové medy od kvetových až po lesné. Slovensko bolo vyhodnotené ako najúspešnejšia krajina na Apimondii v súťaži medov. Opäť sa tak zvýšilo medzinárodné renomé SR a potvrdil sa fakt, že slovenskí včelári patria medzi svetovú špičku.

Poznamenala, že súťaž medov mala pritom podľa belgického predsedu súťaže mimoriadne vysokú úroveň. Na základe senzorického hodnotenia vybrala odborná porota ešte na jeseň minulého roka z 203 vzoriek medov z 30 krajín celkovo 61 finálnych medov. Do finálového laboratórneho testovania bolo zaradených až 10 medov pôvodom zo Slovenska vrátane medu od slovenského amatérskeho výrobcu.

"Tento skvelý výsledok len dokazuje vysokú odbornú zdatnosť slovenských včelárov, ktorí aj v kritickom roku dokážu vyprodukovať zdravé medy bez zvyškov cudzích chemikálií," uviedol predseda Slovenského zväzu včelárov Pavel Fiľo.

Holéciová dodala, že mimoriadny úspech slovenských včelárov zdôrazňuje aj samotný prínos tohto odvetvia pre krajinotvorbu a vytváranie biodiverzity. Prvenstvo slovenských včelárov je prínosom aj pre ďalší rozvoj agroturistiky a celkového zvýšenia renomé SR v zahraničí.