Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Kurz eura klesol pod hranicu 1,24 USD/EUR

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Spoločná mena až do piatka profitovala z oslabovania dolára a jej kurz sa dostal až na 3-ročné maximum 1,2555 USD/EUR.

Frankfurt nad Mohanom 19. februára (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny klesol pod hranicu 1,24 USD/EUR.

Euro sa v pondelok neskoro popoludní predávalo po 1,2385 USD, čo bolo najmenej od stredy (14. 2.). V priebehu pondelka sa jeho kurz dočasne pohyboval ešte o pol centa vyššie. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok napoludnie referenčný kurz na 1,2410 (v piatok: 1,2464) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8058 (0,8023) eura.

Podľa obchodníkov je príčinou poklesu eura reakcia na výrazný nárast kurzu minulý týždeň. Spoločná mena až do piatka profitovala z oslabovania dolára a jej kurz sa dostal až na 3-ročné maximum 1,2555 USD/EUR. Experti to zdôvodnili daňovou reformou a zvýšením výdavkov v USA, čo povedie k nárastu dlhu Spojených štátov.

Zatiaľ je však úloha amerického dolára na finančných trhoch dostatočne dominantná, že jeho trvalé oslabovanie pre stúpajúci rozpočtový deficit by bolo prekvapivé.

V pondelok neboli zverejnené žiadne dôležité makroekonomické údaje. Rovnako sa neočakávajú vyjadrenia vysoko postavených centrálnych bankárov. Navyše burzy v USA sú pre sviatky uzavreté, takže tiež nie sú aktívni mnohí devízoví obchodníci.