Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kurz jüanu klesol na nové 11,5-ročné minimum

Foto: TASR/AP

Ako uviedla agentúra Reuters, kurz jüanu na domácom trhu, takzvaného onshore jüanu, dosiahol 7,15 CNY/USD.

Šanghaj 26. augusta (TASR) - Kurz čínskeho jüanu klesol v pondelok na nové vyše 11-ročné minimum, keď náladu na trhoch zhoršili obavy z eskalácie obchodného konfliktu medzi USA a Čínou a riziko celosvetovej recesie.

Ako uviedla agentúra Reuters, kurz jüanu na domácom trhu, takzvaného onshore jüanu, dosiahol 7,15 CNY/USD. To predstavuje najnižšiu hodnotu od februára 2008. Na zahraničných trhoch (offshore jüan) klesol až na historické minimum 7,1850 CNY/USD.

Napätie vo svete v ostatných dňoch vzrástlo, keď Washington a Peking oznámili zvýšenie dovozných ciel na tovary druhej strany a americký prezident Donald Trump vyhlásil, že americké firmy by mali Čínu opustiť. Viacerí ekonómovia varovali, že takýto vývoj môže viesť k poklesu globálnej ekonomiky.

Čínsky jüan nie je plne konvertibilný. Centrálna banka každý deň stanovuje jeho stredový referenčný kurz, od ktorého sa mena môže odchýliť maximálne o 2 %. V ostatných dňoch centrálna banka referenčný kurz postupne znižovala a ako informovala agentúra AFP, v pondelok ho stanovila na úrovni 7,057 CNY/USD.

Začiatkom augusta prelomil jüan politickú citlivú hranicu 7 CNY/USD. Stalo sa tak iba pár dní potom, ako Trump oznámil, že od 1. septembra zavedie dodatočné clá na čínsky tovar v hodnote 300 miliárd USD (271,13 miliardy eur). Pokles kurzu jüanu zvýhodňuje čínskych vývozcov, čím Peking môže čiastočne kompenzovať nepriaznvé dôsledky amerických dovozných ciel. Prelomenie hranice preto podráždilo Washington a USA prvýkrát od roku 1994 označili Čínu za menového manipulátora.

(1 EUR = 1,1065 USD)