Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Le Maire: EÚ prijme opatrenia, ak USA zavedú clá na európske tovary

Bruno Le Maire, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Americká administratíva by si mala uvedomovať, že ak sa nedohodneme, Európa nebude mať inú možnosť než zaviesť odvetné opatrenia a sankcie, povadal francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

Luxemburg 10. októbra (TASR) - Francúzsko uviedlo, že Európska únia (EÚ) zavedie sankcie na import z USA, ak sa obe strany nedohodnú na spore týkajúcom sa podpory leteckého priemyslu.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire vo štvrtok povedal, že EÚ uvalí sankcie na produkty z USA, ak Brusel s Washington nevyriešia spor týkajúci sa nepovolených subvencií EÚ pre Airbus.

"Americká administratíva by si mala uvedomovať, že ak sa nedohodneme, Európa nebude mať inú možnosť než zaviesť odvetné opatrenia a sankcie," povedal Le Maire novinárom na okraji stretnutia ministrov financií EÚ v Luxemburgu.

Svetová obchodná organizácia (WTO) minulú stredu (2. 10.) povolila Spojeným štátom uvaliť dovozné clá na tovary z EÚ v hodnote 7,5 miliardy USD (6,83 miliardy eur) za nelegálne dotácie pre európskeho výrobcu lietadiel Airbus. USA ešte v ten deň ohlásili, že prijmú clá na import produktov z EÚ. Od 18. októbra bude na dovoz lietadiel platiť dodatočné clo vo výške 10 %, na mnohé ďalšie tovary bude platiť clo vo výške 25 %.