Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

LG Electronics a Toshiba sa odvolajú proti pokute od EK

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Európska komisia udelila firmám pokuty za kartelové dohody. .

Soul/Tokio 6. decembra (TASR) - Firmy LG Electronics a Toshiba sa rozhodli odvolať sa proti rekordnej pokute v celkovej výške 1,47 miliardy eur, ktorú im a ďalším štyrom firmám udelila Európska komisia (EK) za kartelové dohody. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ide o historicky najvyššiu pokutu za kartel a rozdelí si ju medzi sebou šesť firiem, medzi iným aj Philips, Panasonic, či Samsung SDI. LG Electronics má zaplatiť pokutu vo výške 295,6 milióna eur.

Podľa komisie tieto spoločnosti niekoľko rokov fixovali ceny a delili si trhy s katódovými trubicami, ktoré sa používajú pri výrobe CRT televízorov a počítačových monitorov. Po nástupe televízorov s plochou obrazovkou na trh sa však táto technológia dostala do úzadia

"Toshiba je presvedčená, že závery, ku ktorým dospela Európska komisia, sú nepodložené," uviedla japonská firma vo svojom vyhlásení.

"Firmy v rokoch 1996 až 2006 nezákonne fixovali ceny, delili si trhy a zákazníkov," tvrdí eurokomisár pre hospodársku súťaž Joaqín Almunia. Ako dodala EK, katódové trubice boli kľúčovým komponentom pri výrobe televízorov a počítačových monitorov. Na celkovej cene obrazovky sa totiž podieľali 50 až 70 %.

Najvyššiu pokutu dostala holandská spoločnosť Philips, a to vo výške 313,4 milióna eur. Nasledovali firmy LG Electronics s pokutou 295,6 milióna eur a Panasonic 157,5 milióna eur. Taiwanská firma Chunghwa sa pokute vyhla, keďže ostatných členov kartelu Európskej komisii oznámila.