Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

M. Jurky: Mladí farmári potrebujú funkčný systém pôžičiek

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O pripravovanej európskej spoločnej poľnohospodárskej politike predseda Združenia mladých farmárov na Slovensku Milan Jurky povedal, že ich pripomienky boli zohľadnené.

Bratislava 23. februára (TASR) - Mladí farmári potrebujú funkčný systém pôžičiek. Pre TASR to povedal v piatok predseda Združenia mladých farmárov na Slovensku Milan Jurky počas konferencie Vidieckej platformy. Zúčastnilo sa na nej približne 150 farmárov z celého Slovenska.

Mladí farmári nepotrebujú 50.000 eur, ktoré budú musieť vrátiť v podobe zamestnanosti a iných vecí, potrebujú napríklad 200.000 či 300.000 eur na vybudovanie mliečnej farmy, na nákup pôdy, vysvetlil Jurky s tým, že štát by ich mal založiť. "Treba finančnú injekciu na štart v podnikaní," dodal. Ako príklad finančnej náročnosti uviedol, že cena traktora je od 50.000 od 200.000 eur a získať úver na jeho kúpu je problémom pre mladého farmára bez bonity a podnikateľskej histórie.

Jurky upozornil na Poľsko, Česko a Maďarsko, kde majú každoročne vyhlasované výzvy pre mladých farmárov. Konštatoval, že v roku 2018 by mala byť obdobná výzva vyhlásená i na Slovensku.

O pripravovanej európskej spoločnej poľnohospodárskej politike povedal, že ich pripomienky boli zohľadnené.

Počas konferencie odzneli informácie o užívaní náhradných pozemkov a novej pôdnej legislatíve, Národnej sieti rozvoja vidieka SR a tiež bola vyhodnotená súťaž anticena Zlaté polienko 2018. Tento ročník konferencie bol o víziách pre pôdohospodárstvo, pôde, ale aj o malých farmách a kvalitných produktoch, informovala Lucia Gallová z Vidieckej platformy.