Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

M. Ovčarik: Slováci majú vo firemných dlhopisoch miliardu eur

Ekonomika Tu a Teraz. Foto: Tablet.TV

Hosťom Richarda Kvasňovského v relácii EKONOMIKA Tu a teraz Maroš Ovčarik z Finančného Kompasu.

Bratislava 15. november (Tablet.TV) - Prísnejšie podmienky na schvaľovanie hypoték znamenajú, že ľudia budú potrebovať pri tomto úvere aj vlastné úspory. Ako je to so sporením Slovákov? Odpovedal Maroš Ovčarik z Finančného Kompasu.

Slováci sú v rámci strednej Európy v zadlžovaní na čele rebríčka, kým pri sporení patria iba k priemeru. Nízke úrokové sadzby na klasických sporiacich produktoch vedú k tomu, že čoraz viac vyhľadávajú rizikovejšie investície do firemných dlhopisov. „Slováci sú konzervatívni. Nechávajú množstvo peňazí na bežných účtoch alebo termínovaných vkladoch, ktoré majú úročenie blízke nule a pri viac ako dvojpercentnej inflácii sa vlastne znehodnocujú. Aj na sporiacich účtoch a vkladných knižkách objem peňazí rastie, no opäť ide o nízko úročené produkty,“ upozornil Ovčarik, podľa ktorého pokiaľ chcú sporitelia vyšší výnos, musia pravidelne odkladať do podielových fondov, čiže akciových, dlhopisových alebo zmiešaných.



Čoraz obľúbenejším cieľom drobných investorov sú firemné dlhopisy. „Objem investícií do nich rastie v desiatkach percent ročne. Je to veľmi dynamicky rastúci nástroj. Slováci tam majú vloženú viac ako miliardu eur. Na Slovensku sa nájdu kvalitné dlhopisy, no množstvo je aj nekvalitných, dokonca špekulatívnych. Majú síce zaujímavý výnos, no zároveň nie je záruka, že budú splatené, pretože nepodliehajú ochrane vkladov,“ konštatoval Ovčarik.

Preto je pri rozhodovaní o investícií do korporátnych dlhopisov dôležité získať čo najviac objektívnych informácií o emitentovi. „Takmer všetky dlhopisy na našom trhu nemajú žiadny rating, preto je potrebné poznať firmu, ktorá ich emituje a to, ako hospodári. Hoci musia vydávať prospekt emitenta, väčšinou má stovky strán a pre bežného malého investora je málo zrozumiteľný,“ dodal Ovčarik.

Pozrite si reláciu EKONOMIKA Tu a teraz s Richardom Kvasňovským.