Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Rokovania o budúcom rozpočte EÚ budú tvrdé

Foto: TASR/AP

Dánsky minister pre európske záležitosti Nicolai Wammen v mene predsedníctva EÚ upozornil, že rokovania členských štátov, ktoré sa začnú už počas dánskeho predsedníctva, budú dlhé a zložité.

Brusel 22. marca (TASR) - Čakajú nás ťažké mesiace, ale musíme Európanov presvedčiť, že každé euro z budúceho sedemročného rozpočtu bude investované do budúcnosti EÚ.

Do inovácií, rozvoja, vedy a tvorby nových pracovných miest. To je hlavný odkaz dnešnej konferencie Európskeho parlamentu (EP), Európskej komisie (EK) a dánskeho predsedníctva v EÚ.

Predseda rozpočtového výboru Európskeho parlamentu Alain Lamassoure, ktorý na pôde EP v Bruseli hostil spoločnú konferenciu uviedol, že viacročný finančný rámec EÚ na obdobie rokov 2014-2020 bude v podstate rozpočtom pre východisko únie z krízy.

Dánsky minister pre európske záležitosti Nicolai Wammen v mene predsedníctva EÚ upozornil, že rokovania členských štátov, ktoré sa začnú už počas dánskeho predsedníctva, budú dlhé a zložité. Dodal, že všetky zaangažované strany musia preukázať odhodlanie a vytrvalosť, aby svetu vyslali jasný signál o európskej jednote a zodpovednosti voči spoločnej budúcnosti.

"Momentálne tieto rokovania prebiehajú ešte v zložitejšej klíme, vzhľadom na úsporné opatrenia vo väčšine členských krajín," opísal pre TASR rozbiehajúce sa debaty o budúcej finančnej perspektíve únie podpredseda EK Maroš Šefčovič.

Slovenský komisár priznal, že EÚ sa poučila z dlhých a zložitých rokovaní, ktoré viedli k tvorbe súčasného rozpočtu EÚ, avšak zásluhou súčasnej krízy to európski politici ani teraz nebudú mať ľahké.

"Ale je tu evidentné úsilie už v tejto fáze zapojiť do diskusií nielen ministrov financií, ale aj Európsku radu, čiže šéfov štátov a vlád a tiež poslancov Európskeho parlamentu a poslancov národných parlamentov," opísal Šefčovič posun vpred voči minulému obdobiu.

Podľa neho zaangažovanie všetkých spomínaných inštitúcií znamená vytvoriť viac platforiem pre diskusie, čo by malo v konečnom dôsledku uľahčiť stranám dospieť k dohode o budúcom rozpočte EÚ do konca budúceho roku.

"To, že to budú tvrdé negociácie, do poslednej sekundy, o tom som presvedčený," uviedol Šefčovič.

Rokovania o budúcom sedemročnom rozpočte pre politiky EÚ budú hlavnou prioritou cyperského predsedníctva v EÚ, ktoré začne od 1. júla. Chorvátsko, ktoré sa na budúci rok v lete stane 28. členským štátom EÚ, bude mať na rokovaniach o finančnej perspektíve iba štatút pozorovateľa, ako však povedal Šefčovič, budúci rozpočet únie už ráta s Chorvátskom ako s členom EÚ.

Tu bude player