Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Maďarská vláda očakáva v roku 2024 rast na úrovni 2 až 3 %

Budapešť, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Štvorpercentný rast je dosiahnuteľný v roku 2025 a môže byť dlhodobo udržateľný, pokračoval Nagy, ktorý zároveň predstavil vládnu stratégiu na podporu konkurencieschopnosti.

Budapešť 25. marca (TASR) - Maďarská vláda očakáva v tomto roku hospodársky rast na úrovni 2 až 3 %. Oznámil to v pondelok minister hospodárstva Márton Nagy. Pôvodne plánované zvýšenie hrubého domáceho produktu (HDP) o 4 % sa tento rok nepodarí dosiahnuť z dôvodu dočasného oslabenia na exportných trhoch, dodal. TASR o tom informuje na základe správy agentúry MTI.

Štvorpercentný rast je dosiahnuteľný v roku 2025 a môže byť dlhodobo udržateľný, pokračoval Nagy, ktorý zároveň predstavil vládnu stratégiu na podporu konkurencieschopnosti. Dokument podľa neho vznikol na základe spätnej väzby od takmer 1300 podnikov a má prispieť k dosiahnutiu cieľa, ktorým je, aby Maďarsko do konca tohto desaťročia patrilo medzi 20 najkonkurencieschopnejších krajín sveta.

Vláda podporí mobilitu a prípravu kvalifikovanej pracovnej sily a zabezpečí, aby mzdy kontinuálne rástli a znižovali sa platové rozdiely, uzavrel Nagy.