Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Maďarský parlament prijal štátny rozpočet na rok 2019, ráta s rastom

Na archívnej snímke budova parlamentu na Kossuthovom námestí v Budapešti. Foto: TASR/AP

Minister financií Mihály Varga povedal, že rozpočet pre budúci rok je rozpočtom bezpečného rastu a dodal, že aj pri disciplinovanom hospodárení ráta kabinet s rastom podpory pre rodiny.

Budapešť 20. júla (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu v piatok schválili návrh zákona o štátnom rozpočte pre rok 2019. Vláda v ňom ráta s rastom hrubého domáceho produktu (HDP) vo výške 4,1 %, pričom inflácia by mala dosiahnuť 2,7 %. Deficit štátneho rozpočtu plánuje kabinet vo výške 1,8 %. Za návrh hlasovalo 128 poslancov, 56 bolo proti, informoval spravodajský server 444.hu.

Minister financií Mihály Varga v úvode rozpravy 27. júna povedal, že rozpočet pre budúci rok je rozpočtom bezpečného rastu a dodal, že aj pri disciplinovanom hospodárení ráta kabinet s rastom podpory pre rodiny.

Varga dodal, že vláda vyčlenila viac peňazí aj pre motivovanie rodín mať viac detí, pre tvorbu nových pracovných miest, pre udržanie pracovnej sily, pre zachovanie reálnej hodnoty starobných dôchodkov, pre rozvoj hospodárstva, ale aj na ochranu štátnych hraníc.

Zdroje k rastu výdavkov v uvedených oblastiach podľa ministra bude vláda čerpať z ekonomického rastu, ktorý trvá nepretržite od roku 2013. Pripomenul, že rast hospodárstva v Maďarsku v uvedenom období bol vyšší než priemer v krajinách Európskej únie.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)