Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Majitelia lesov v Česku bojujú s rozsiahlou kôrovcovou kalamitou

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vlani sa vyťažilo v Česku takmer šesť miliónov kubických metrov kôrovcového dreva.

Praha 15. decembra (TASR) - České ministerstvo pôdohospodárstva predstavilo sériu opatrení na boj s kôrovcom. Očakáva sa ďalšie zhoršenie kalamity aj mimo územia Moravy, ktoré je ním napadnuté zo všetkých oblastí Českej republiky najsilnejšie.

Majitelia lesov by mali mať možnosť neťažiť suché stromy, ktorým už kôrovec neuškodí.

Podľa informácií portálu iDNES rezort rokuje s ministerstvom financií o znížení dane z pridanej hodnoty (DPH) na drevo.

Rajonizácia má umožniť presun ľudských zdrojov do ohrozenejších oblastí. To súčasná legislatíva neumožňuje. Štát je tým v boji s kôrovcom nepružný. „Chceme ušetriť kapacity, ktoré presunieme do nárazníkových zón. Tam budeme bojovať s kôrovcom aktívne,“ povedal Patrik Mlynář, námestník ministra pre riadenie sekcie lesného hospodárstva. Odbytu dreva môže pomôcť aj zníženie DPH z 15 na 10 %.

Ministerstvo zvýšilo dotácie na obnovu lesov zo súčasných 630 miliónov na 1,15 miliardy Kč (44,58 milióna eur) ročne. Jedným z dôležitých opatrení je aj skrátenie času na povinné zalesňovanie pozemkov. Ich majitelia mali doteraz na to dva roky.

Vlani sa vyťažilo v Česku takmer šesť miliónov kubických metrov (m3) kôrovcového dreva. Tento rok by mala jeho ťažba dosiahnuť 12 až 15 miliónov kubíkov. Ťažba v roku 2019 vzrastie na 15 až 20 miliónov m3.