Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Matečná: Ovocie a zelenina by mali mať nižšiu daň z pridanej hodnoty

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR Pavol Zachar

Ministerka pripomenula, že v školách sú automaty s veľmi sladenými nápojmi. Podľa nej je predpoklad, že nižšia DPH zníži ceny, zároveň chce počkať na analýzu od odborníkov.

Bratislava 17. apríla (TASR) – Ovocie a zelenina by mali mať nižšiu daň z pridanej hodnoty (DPH) a zároveň, aby DPH ostala na tie produkty, ktoré obsahujú cukor, a teda škodia zdraviu. Povedala to v stredu ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS) k zoznamu potravín so zníženou DPH.

Dodala, že tému cukru vedia vyriešiť aj vyhláškou, aby sa do škôl nedostávali produkty, ktoré ho obsahujú vo veľkom množstve. Pripomenula, že v školách sú automaty s veľmi sladenými nápojmi. Podľa nej je predpoklad, že nižšia DPH zníži ceny, zároveň chce počkať na analýzu od odborníkov.

"Na Slovensku je DPH na základné potraviny ako maslo, mlieko, chlieb a ďalšie komodity vo výške 10 %. Je účelné hovoriť o rozšírení tohto zoznamu nie o konkrétny tovar, ale možno napríklad o ovocie a zeleninu," povedal k téme po rokovaní vlády premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Premiér si však nemyslí, že by do takéhoto zoznamu mali patriť sladené nápoje, ktoré neprospievajú zdraviu obyvateľstva.

O úprave DPH na potraviny hovoril po Koaličnej rade (15. 4.) predseda SNS a šéf parlamentu Andrej Danko. Podľa neho bola akceptovaná možnosť rozšírenia zoznamu potravín, ktoré majú zníženú DPH. Danko má takú predstavu, že by malo ísť o zdravú stravu.