Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Menej ako 400 eur v hrubom zarába v SR každý ôsmy zamestnanec

Foto: TASR/František Iván

Nízke platy sa pritom týkajú viac žien ako mužov.

Bratislava 28. júla (TASR) - Nižšiu hrubú mzdu ako 400 eur dostáva na Slovenskú každý ôsmy zamestnanec na plný pracovný úväzok. Ukázali to prepočty Poštovej banky na základe údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

Nízke platy sa pritom týkajú viac žien ako mužov. "Kým u nežnejšieho pohlavia bola hrubá mesačná mzda nižšia ako 400 eur realitou v prípade 14 %, u opačného pohlavia sa s takýmto nízkym platom musel zmieriť každý deviaty zamestnaný muž," uviedla spoločnosť.

Banka porovnávala aj úroveň príjmov mladých pracujúcich Slovákov. Každý tretí zamestnanec vo veku do 19 rokov má plat v hrubom nižší ako 400 eur. "Ani ich starší kamaráti vo veku 20 až 24 rokov sa nemajú čím chváliť, keďže takýto nízky plat sa týka každého piateho z nich," konštatovala spoločnosť.

V ostatných vekových kategóriách má plat nižší ako 400 eur približne 11 % až 13 % zamestnancov na plný úväzok. Platí pritom: "čím nižšie vzdelanie, tým nižší plat". Najväčší podiel zarábajúcich do 400 eur je na Slovensku medzi zamestnancami s ukončeným základným vzdelaním, ktoré má takmer 30 % z nich.

Zamestnancov s výučným listom alebo so stredoškolským vzdelaním bez maturity a s platom nižším ako 400 eur je zhruba pätina. "S nadobudnutím maturitného vysvedčenia či vysokoškolského diplomu majú platy tendenciu rásť a podiel zarábajúcich do 400 eur klesá," dodala banka.