Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Miera inflácie v ČR bola v apríli najvyššia za štyri mesiace

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Konkrétne, spotrebiteľské ceny v Česku sa v apríli 2024 zvýšili medziročne o 2,9 % po náraste o 2 % v predchádzajúcom mesiaci.

Praha 13. mája (TASR) - Medziročný rast spotrebiteľských cien v Českej republike (ČR) sa v apríli zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za štyri mesiace. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v pondelok zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ).

Konkrétne, spotrebiteľské ceny v Česku sa v apríli 2024 zvýšili medziročne o 2,9 % po náraste o 2 % v predchádzajúcom mesiaci. Opäť sa tak vzdialili od cieľa Českej národnej banky, ktorým je inflácia na úrovni 2 %.

Aprílová miera inflácie v ČR pritom dosiahla najvyššiu úroveň od decembra 2023. Prispelo k tomu najmä zrýchlenie tempa rastu cien alkoholických nápojov a tabaku (na 7,4 % zo 4,2 % v marci), dopravy (na 4,7 % z 3,5 %) a rekreácie a kultúry (na 4,5 % zo 4,1 %).

Zároveň sa v apríli spomalil pokles cien potravín a nealkoholických nápojov (na -2,7 % z -5,9 % v marci) a zmiernil sa rast cien odevov a obuvi (na 3,8 % z 5,3 %) a bývania (na 3,3 % z 3,5 %).

V medzimesačnom porovnaní stúpli spotrebiteľské ceny v Česku v apríli o 0,7 %. Tempo ich rastu sa tak zrýchlilo z 0,1 % v predchádzajúcom mesiaci.