Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Mimoriadny parlamentný pôdohospodársky výbor nebol uznášaniaschopný

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Matečná pripomenula, že agrorezort sprístupnil cez internet systém GSAA, pomocou ktorého možno kontrolovať všetky žiadosti o agropodpory, čo je prepojené s registrami katastra nehnuteľností.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Mimoriadny Výbor Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie nebol uznášaniaschopný, zúčastnilo sa ho len päť opozičných poslancov. Koaliční poslanci a poslanci za ĽS Naše Slovensko neboli prítomní. Konštatoval to predsedajúci Peter Pčolinský (Sme rodina), opozičný podpredseda výboru.

Pozvaná šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS) na rokovanie výboru prišla spolu s generálnym riaditeľom Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jurajom Kožuchom a generálnou riaditeľkou Slovenského pozemkového fondu (SPF) Adrianou Šklíbovou. "Keďže výbor nebol uznášaniaschopný, tak zasadnutie parlamentného výboru sa nekonalo," uviedla následne na brífingu Matečná.

Matečná je podľa svojich slov v kontakte nielen s protestujúcimi farmármi, ale je v kontakte aj s ostatnými farmármi, ktorých ako predstaviteľka MPRV SR zastupuje. "Príležitosť na stretnutia bola aj na výstave Agrokomplex, kde som sa stretla s mnohými farmármi, určite ich bolo 200. Mali sme krajské informačné dni, na ktorých sme si veľmi kultivovane vysvetlili niektoré otázky, ktoré pália poľnohospodárov," podčiarkla šéfka MPRV SR.

Matečná pripomenula, že agrorezort sprístupnil cez internet systém GSAA, pomocou ktorého možno kontrolovať všetky žiadosti o agropodpory, čo je prepojené s registrami katastra nehnuteľností. "Pomocou tohto softvéru možno vidieť, kto užíva (pôdny) blok a to, aké sú tam vlastnícke vzťahy," podčiarkla.

Podľa opozičného člena výboru Martina Fecka (OĽaNO) prišlo neotvorením výboru k politickej obštrukcii. "Znova sa presviedčame, že niekomu ide naozaj o vec a niekomu iba o politiku. Môžem len konštatovať, že neustúpime. Zvoláme ďalší výbor v takom dátume, kedy sa poslanci nebudú môcť vyhovárať na dovolenky," poznamenal Fecko.

"Poslancom vládnych strán a Kotlebovej strany, zdá sa, nezáleží na tom, aby sme na Slovensku mali skutočne férovú pôdohospodársku politiku," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová, ktorá spolu s poslancami za opozičné hnutie OĽaNO v posledných mesiacoch upozorňovala na pomery v agrorezorte.

Jednou z tém, ktorou sa mal zaoberať mimoriadny výbor, boli podľa Remišovej zistenia generálneho prokurátora k podozreniam zo subvenčných podvodov. "Chceli sme sa pýtať pani ministerky aj na pochybnú IT zákazku, ktorú podpísala v rozpore s rozhodnutím Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Ak bežný občan nerešpektuje rozhodnutie štátneho orgánu, dostane pokuty alebo iné sankcie. No zdá sa, že na Slovensku platí dvojaký meter, kedy zákony a pravidlá neplatia pre všetkých rovnako," doplnila Remišová. Podľa nej je zároveň neprijateľné, ak zákonné rozhodnutia nerešpektujú samotné štátne inštitúcie.