Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Moody's znížila Cypru rating do špekulatívneho pásma

Foto: TASR/AP

Banky na Cypre majú vo svojom portfóliu veľa gréckych dlhopisov a Moody's preto odhaduje, že budú potrebovať kapitálovú injekciu vo výške viac ako 20 % hrubého domáceho produktu ostrovného štátu.

Nikózia 13. marca (TASR) - Agentúra Moody's Investors Service dnes znížila Cypru rating do špekulatívneho pásma. Obáva sa totiž, že vláda bude nútená zachraňovať banky, ktoré sa až príliš angažovali v Grécku a doplatili na to.

Moody's znížila rating ostrovného štátu o jeden stupeň na Ba1 z Baa3 s negatívnym výhľadom, čo signalizuje, že v budúcnosti môže hodnotenie úverovej bonity Cypru ešte zhoršiť.

Moody's je v poradí druhá agentúra, ktorá poslala rating Cypru do špekulatívneho pásma. Prvou je Standard & Poor's, ktorá ostrovnému štátu pridelila známku BB+. Ostáva tak už iba agentúra Fitch, ktorá zatiaľ ponechala rating Cypru na úrovni BBB-, čo je jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom.

Grécko sa minulý týždeň dohodlo so súkromnými veriteľmi na výmene dlhopisov, pri ktorej akceptujú stratu 74 % z ich hodnoty. Banky na Cypre majú vo svojom portfóliu veľa gréckych dlhopisov a Moody's preto odhaduje, že budú potrebovať kapitálovú injekciu vo výške viac ako 20 % hrubého domáceho produktu ostrovného štátu. A hoci časť potrebných financií je už zahrnutá do súčasného plánu na rekapitalizáciu bánk, podľa Moody's existuje "veľké riziko", že súkromný sektor nebude schopný sám získať celý potrebný objem financií a bude nútený požiadať vládu o pomoc.