< sekcia Ekonomika

Mzda v potravinárstve SR sa zvýšila na 981 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič

Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy nastal pri výrobe hroznového vína, kde sa priemerná mesačná mzda 995 eur v 1. štvrťroku 2019 medziročne zvýšila o 16,7 %.

Bratislava 16. júna (TASR) - Priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle SR dosiahla v 1. štvrťroku 2019 úroveň 981 eur. Oproti 1. štvrťroku 2018 to predstavuje nárast o 8,4 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy nastal pri výrobe hroznového vína, kde sa priemerná mesačná mzda 995 eur v 1. štvrťroku 2019 medziročne zvýšila o 16,7 %. Medziročne poklesla priemerná mesačná mzda len v odvetví výroby piva a sladu o 1,3 %.

Viac ako priemernú mesačnú mzdu v potravinárskom priemysle v 1. štvrťroku 2019 dosiahli zamestnanci v odbore úpravy a spracovania mlieka - 1060 eur, výrobe hotových krmív 1043 eur, výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov 995 eur, výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek 1209 eur, výrobe ostatných potravinárskych výrobkov 1213 eur, výrobe hroznového vína 995 eur, výrobe piva a sladu 1609 eur a pri stáčaní prírodnej minerálnej vody a výrobe nealko nápojov 1217 eur.

Najvyššia priemerná mesačná mzda v 1. štvrťroku 2019 sa dosiahla pri výrobe piva a sladu 1609 eur a najnižšia pri výrobe pekárskych výrobkov vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov vo výške 762 eur a pri výrobe cestovín vo výške 763 eur.